• 22
  • 05

Raketa RLN-IC namenjena je za treću fazu modernizacije topa PASARS te je i današnje gađanje raketama izvedeno s modifikovanog oruđa PASARS FM-1, sa udaljenog lansirnog pulta i nišanskog sistema, mete su bile osvetljavajuće minobacačke mine 120 mm.

Po završetku gađanja v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović upoznao je ministra odbrane sa mogućnostima i obimom razvoja rakete RLN-IC 170 za protivvazduhoplovnu odbranu malog dometa sa infracrvenom glavom za samonavođenje (IC). Ova unapređena verzija  koristi savremeniju glavu za samonavođenje, digitalnu elektroniku upravljanja, kao i bojevu glavu nove konfiguracije većeg kalibra. Te komponente rakete, kao i raketni motor, razvija Vojnotehnički institut sa svojim kooperantima.

 

 

Cilj današnjeg opitnog gađanja je testiranje mogućnosti zahvata cilja pripremne i start sekvence rakete kao i aerodinamičke konfiguracije i provera  zakona vođenja rakete RLN-IC 170 u realnim uslovima samonavođenja gađanjem vazdušnog cilja, kao i provera funkcionalnosti novougrađenih podsistema rakete.

Današnjem gađanju prisustvovali su i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković.

Tekst/ Foto/ Video: MOD