• 11
  • 05

"Mir koji nam je svima životno važan, neophodan i potreban, kao svoju najvišu svrhu ima opstanak Srba u Republici Srpskoj i Srba u Bosni i Hercegovini. Nama je mir neophodan, miru se radujemo, njemu se nadamo, zbog njega radimo, sigurni da ćemo samo tako uspeti da sačuvamo i Republiku Srpsku i Srbiju, sigurni da će Bosna i Hercegovina postojati samo kao dogovor na osnovu Dejtonskog sporazuma, kao iskreni dogovor i funkcionisanje tri naroda i dva entiteta. Tako Republika Srbija vidi ovaj prostor i Republika Srbija je spremna da učini sve da bi se mir ovde trajno zadržao, jer malo je naroda koji kao srpski narod znaju koliko vredi mir i koliko je skup rat", naglasio je ministar Vulin čestitajući praznik svim pripadnicima 3. Pešadijskog (RS) puka i svim pripadnicima Vojske Republike Srpke, u nadi da će mir biti trajan, a uspomene na slavnu i časnu borbu večne.

Prema rečima ministra Vulina, u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, koji srpski narod nije tražio i nije izazvao, Vojska Republike Srpske je uspela da sačuva opstanak srpskog naroda, da spreči završetak genocida i proterivanja koji se nad njim vršio još od Prvog, pa i u Drugom svetskom ratu, i tako je Vojska Republike Srpske ispunila svoju istorijsku misiju, očuvajući samo postojanje srpskog naroda na ovim prostorima. Danas zadatak opstanka srpskog naroda imaju građani Republike Srpske i ima rukovodstvo Republike Srpske.


 

Čestitajući praznik, predsednik Dodik je podsetio na istorijske okolnosti značaja tog datuma za Republiku Srpsku.

- Da nije bilo Vojske Republike Srpske, stradanje našeg naroda bilo bi daleko veće i podsetilo bi na ona nekadašnja stradanja iz Drugog svetskog rata. Razlog zašto se srpski narod ovde borio na slobodu stvarajući svoju državu i vojsku jeste upravo to istorijsko sećanje na stradanje koje je bilo masovno u prošlom veku. I zato Srbi i savremene generacije, pa i danas ovde moramo da znamo da sloboda zavisi od toga da li imam dovoljno respekta da branimo svoju slobodu, a ona se najviše ogleda kroz državu, a Republika Srpska je po svemu država – naglasio je predsednik Dodik dodajući da je 3. pešadiski puk (RS) važan faktor i predstavnik srpskog naroda u oružanim snagama.

Ministar Vulin sastao se i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom  u Palati Republike. Predsednik Dodik je bio zainteresovan za projekat, koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u vezi sa izgradnjom jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih struktura i najavio da će taj model primeniti i u Republici Srpskoj. Ministar Vulin i predsednik Dodik su najavili i unapređenje saradnje odbrambenih industrija Republike Srbije i Republike Srpske.

Video/Foto/Tekst: mod.gov.rs