• 30
  • 05

Ministar odbrane je, u pratnji zamenika komandanta Centra pukovnika Zorana Cvetkovića prisustvovao izvođenju taktičke obuke.

Ministar Vulin je, nakon razgovora sa vojnicima na obuci i starešinama, istakao da ni jedna profesionalna vojska nije u stanju da zaštiti svoju zemlju sama i zato postoji rezervni sastav.

- Veoma sam zadovoljan majskom klasom rezervista koji su pokazali da su visoko motivisani i koliko im je stalo do njihove zemlje, i koji su se odazvali u do sada najvećem broju. Ovde su ljudi koji su, na prvom mestu, spremni da uče, koji hoće da uče i koji su spremni da na kratko ostave svoje porodice i svoje poslove i budu na usluzi svojoj zemlji i svom narodu – naglasio je ministar Vulin.

- Divljački pokušaj upada Prištine na sever Kosova i Metohije nas samo podseća da nam je rezerva neophodna i da svako od nas mora da bude spreman da brani svoju zemlju ako do toga dođe. Politika će učiniti sve da nikada ne dođe do sukoba, ali mi moramo biti spremni da odgovorimo svakome ko bude pokušao da ugrozi našu zemlju – istakao je ministar Vulin.

 

 

Ministar odbrane je istakao da se vojnici na obuci u rezervnom sastavu pripremaju da brane svoju zemlju i dodao da je ponosan na njih.

- Postižu izuzetno dobre rezultate, veoma se trude, sve svoje obaveze izvršavaju u skladu sa potrebama Vojske i onako kako su im starešine naredile, a iznad svega, osećaju ljubav prema svojoj zemlji. Mi ćemo nastaviti sa ovakvom politikom u narednim godinama, rezerva će biti i snažnija i brojnija – zaključio je ministar Vulin.

Na poligonu za pešadijske prepreke valjevske kasarne obuku vojnicima danas je izvodila i potporučnik Milena Đokić na dužnosti komandira voda.

- Danas je već treća nedelja kako su oni ovde i po programu danas su radili taktičku obuku radnji postupaka vojnika u borbi, u napadu danju i noću. Kada je reč o njihovom zalaganju, ne samo danas, već i tokom prethodne tri nedelje, na jako je visokom nivou. Ni u jednom trenutku nisu pokazali nezadovoljstvo, nedisciplinu i u svakom trenutku su bili spremni da izvrše šta god da se naredi i šta god da je od obuke po programu – naglasila je potporučnik Đokić dodajući da je to iskustvo važno i da će im značiti u budućem životu.

U majskoj klasi lica na obuci u rezervnom sastavu u valjevskom Drugom centru za obuku je i vojnik Nenad Stojanović iz Kragujevca, koji je doktor matematičkih nauka i zaposlen je na Prirodnomatematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Život i rad tokom obuke, u maniru profesije, ocenio je najvišom ocenom 10.

- Izdvojio bih, pre svega disciplinu, profesionalne starešine i mislim da se ovde stiču neka nezaboravna drugarstva i prijateljstva – naglasio je Nenad, dodajući da je veoma zadovoljan i uslovima života i rada tokom obuke.

Vojnik Malić Salihagić iz Sjenice, po profesiji pravnik, takođe, provodi 14 dan obuke u kasarni u Valjevu, i veoma je zadovoljan obukom i novim iskustvom koje do sada nije imao prilike da stekne, jer je o vojničkim danima znao samo iz priča starijih koji su služili vojni rok.

- Sada sam imao priliku i sam to da vidim. Iako sam drugačije o tome razmišljao, sada vidim da je to jedan uređen sistem koji funkcioniše – istakao je Malić izražavajući zadovoljstvo i zahvalnost što mu je, tokom obuke, kao Bošnjaku, sada u vreme Ramazanskog posta, omogućena posebna ishrana i vreme obroka.

Od ukupnog broja lica koja su u maju ove godine pozvana na obuku u rezervnom sastavu lica starijih od 30 godina, beleži se veći odziv od očekivanog, pa je u Centru u Somboru trenutno na obuci 104 lica, u Drugom centru u Valjevu 90, a u Trećem centru u Leskovcu na obuci je 97 lica.

Video/ Foto/ Tekst: mod.gov.rs