• 11
  • 06

Istakavši da srpski narod ratove nije tražio ni izazvao, ministar Vulin je rekao da "mi možemo i moramo da budemo ponosni na one koji su nas branili, ali isto tako moramo da razumemo da je napad na jedan deo srpskog naroda napad na sve Srbe bez obzira na to gde oni žive. Moramo da razumemo da srpski narod, čije nacionalno pitanje još uvek nije rešeno, mora o sebi da razmišlja kao o jedinstvenom narodu koji ima jedinstvene interese i potrebe, i koji ima potrebu da odlučuje sam o sebi."

"Svi mi moramo i treba da se ponosimo našim ratnicima, našim junacima, a Srbija koju vodi Aleksandar Vučić nije Srbija koja priznaje tuđe krivice, nije Srbija koja priznaje lažne simetrije i nije Srbija koja će povući i jedan jedini potez a da ne misli o svim Srbima bez obzira na to gde oni žive. Samo jedinstveni možemo da se nadamo da će naša deca živeti u miru, a tamo gde Srbi ne odlučuju sami o sebi za njih nema ni istine, za njih nema ni pravde. Moramo da se sećamo i Košara i Koridora i moramo da znamo da srpski narod samo jedinstven može da reši svoje nacionalno pitanje", izjavio je srpski ministar odbrane.

 

 

Zahvalivši u ime boraca sa Košara na ukazanom poštovanju, pukovnik Vojske Srbije Duško Šljivančanin, komandant 53. graničnog bataljona koji je bio na prvoj liniji odbrane zemlje u bici na Košarama, rekao je da se "večeras raduju duše 108 poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije u rejonu karaule Košare. Velika je čast prikazivati ovaj film pred borcima Republike Srpske, pred potomcima boraca Vojske Republike Srpske, jer znam da ste vi u vašoj borbi imali mnogo Košara i mnogo Paštrika", izjavio je pukovnik Šljivančanin.

"Na Košarama je odbranjena Srbija, a ako je odbranjena Srbija onda je odbranjena i Republika Srpska i čitav srpski narod. Ne smemo da zaboravimo da je NATO bombardovao Srbe sa obe strane Drine", podsetio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji je i organizovao premijeru filma "Ratne priče sa Košara" u Republici Srpskoj.

Istakao je da je ovo način da otrgnemo od zaborava i da institucionalno gradimo kulturu sećanja i pamćenja.

"Zahvalan sam Ministarstvu odbrane, ministru Vulinu, Zastava filmu i autorki Slađani Zarić što večeras u Banjaluci imamo prilike da pokažemo herojstvo srpskih vojnika koje su oni zaista pokazali na Košarama", rekao je Kojić.

Autorka filma, Slađana Zarić je rekla da smo filmovima "Ratne priče sa Košara" i "Ratne priče sa Paštrika", koji su u Srbiji imali neverovatnu gledanost, posle dvadeset godina, želeli da zahvalimo svim učesnicima bitaka za sve što su oni tada dali.

Bitka na Košarama postala je simbol odbrane državne granice i borbe za odbranu otadžbine. Jedna od težih i bitnijih borbi u novijoj istoriji srpske vojske. Započela je 9. aprila i trajala sve do 14. juna 1999. godine kada se Vojska Jugoslavije, posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

U bici na Košarama učestvovalo je 1.500 pripadnika Vojske Jugoslavije. Poginulo je 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca.

Dokumentarni film "Ratne priče sa Košara" rađen je u produkciji Ministarstva odbrane - Vojno filmskog centra „Zastava film“ i Radio televizije Srbije.

Video/ Foto/ Tekst: mod.gov.rs