• 12
  • 06

"Ja sam još jednom podvukao da je za nas formiranje vojske Kosova apsolutno neprihvatljivo i da formiranje vojske Kosova suprotno Rezoluciji 1244 može da izazove duboku destabilizaciju na čitavom Balkanu. Zbog toga Srbija, kao nosilac mira i kao nosilac stabilnosti na Balkanu, može sa sigurnošću da kaže da ima veliko  uvažavanje Francuske. Naša politika i politika predsednika Vučića u Francuskoj ima iskrene poštovaoce i iskreno uvažavanje. 

Francuska jeste prijateljska zemlja i veoma poštuje poziciju vojne neutralnosti Srbije koju mislimo da zadržimo kao naše trajno opredeljenje. Zahvaljujući politici vojne neutralnosti možemo da sarađujemo i sa istokom i sa zapadom, možemo svoje stavove da iznosimo gde god se nađemo vodeći računa pre svega o interesima Srbije, ali i poštujući interese drugih naroda da žive u miru", izjavio je ministar Vulin.

Ministri su na sastanku razgovarali i o vojno-vojnoj saradnji i saradnji u oblasti vojnog obrazovanja Srbije i Francuske, o budućnosti i angažovanju naših vojnika u mirovnim misijama, što Francuska veoma ceni znajući da Srbija učestvuje u važnim i teškim mirovnim misijama i da donosi mir tamo gde su bili sukobi i mržnja.

 

 

Ministri su se saglasili da Francusku i Srbiju vezuje tradicionalno prijateljstvo.

"Ovo je bila prilika da se podsetimo da smo se i u Prvom i u Drugom svetskom ratu borili za iste vrednosti - za slobodu. Srpski narod iznad svega ceni slobodu. Tamo gde je srpski narod uvek je bila bolja strana sveta. Ovo je bila dobra prilika da se podsetimo starog savezništva koje treba da se nastavi", istakao je ministar Vulin. 
 

Video/Foto/Tekst: mod.gov.rs