• 07
  • 04

Šiptarske vlasti u Prištini su u neviđenoj panici zbog dogovora Srbije i Rusije o isporuci moćnih borbenih helikoptera Mi-35 našoj vojsci, saznaje Informer. 

Priština je prethodnih dana diplomatskim kanalima i kontaktima pokušavala da utiče na EU, SAD i NATO pakt da spreče nastavak vojno-tehničke saradnje Beograda i Moskve, koji podrazumeva i hitnu isporuku četiri borbena helikoptera Mi-35 i još toliko transportnih letelica Mi-17. Šiptarima najviše smetaju helikopteri Mi-35, koje stručnjaci nazivaju 'letećim tvrđavama' i kojima srpski vojnici do Prištine mogu da stignu za samo 45 minuta!

'Ubica tenkova'
Prema rečima naših odlično obaveštenih izvora, šiptarska vlast je na brojnim adresama u Briselu i Vašingtonu digla paniku tvrdnjama da Rusija ubrzano oprema Srbiju za novi rat.

- Albanci su u velikom strahu od isporuke novog ruskog naoružanja srpskoj vojsci. Najviše ih brine dolazak četiri jurišna helikoptera Mi-35, koje zapadni vojni stručnjaci zovu "leteća tvrđava" i "ubica tenkova". Letelica je opremljena topovima, raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, i neviđeno je brza. Maksimalna brzina joj je do 310 km/h, a Šiptari su izračunali da srpska vojska njima može da iz baza u centralnoj Srbiji do Prištine stigne za 45 minuta. Zato su u ogromnoj panici! - objašnjava Informerov izvor, ugledni zapadni diplomata koji je insistirao na anonimnosti.

Vojni komentator Miroslav Lazanski, govoreći o novom vojnom pojačanju Srbije, kaže da se ovaj helikopter, tačnije "leteći tenk", odlično pokazao na ratištu u Siriji i Avganistanu.

- To je poslednja reč modernog ratnog vazduhoplovstva. Helikopter Mi-35 ide brzinom većom od 300 kilometara na sat, odličan je za borbu protiv ciljeva na zemlji, kabina mu je oklopljena, a može i da preveze malo borbeno odeljenje vojnika. Krajem prošle godine nabavljeni su i helikopteri H-145 i dobro je to što će Srbija imati tri vrste jurišnih helikoptera, 'gazela', Mi-35 i H-145 - podvlači Lazanski. Prema njegovim rečima, nabavka dodatnih helikoptera Mi-17 veliki je tehnički skok vazduhoplovstva.

Tekst/ Foto: informer.rs