• 07
  • 11

Prema rečima načelnika štaba Prve brigade Kopnene vojske potpukovnika Dragana Radakovića, danas je u Titelu izvršena priprema za združenu taktičku vežbu "Vek pobednika 1918-2018".
 
- U prikazu su učestvovali pripadnici Prve brigade Kopnene vojske, Rečne flotile, RViPVO u sadejstvu sa pripadnicima Žandarmerije MUP-a Srbije. U toku prikaza mogli ste da vidite savlađivanje vodene prepreke, reke Tise, postavljanje pontonskog mosta, skelskog mesta prelaska, kao i pešadijska, protivpešadijska, brodska i protivbrodska dejstva – naglasio je potpukovnik Radaković.
 
Pripadnici Vojske Srbije najpre su prikazali ubacivanje izviđačke grupe u borbeni raspored neprijatelja, kao i pretraživanje rečnog dna i polaganje minskih prepreka uz neprekidnu artiljerijsku i podršku avijacije, dva aviona MiG-29 i par aviona Galeb G-4.  Na Tisi su se zatim, sem brodova, mogle na delu videti i amfibije, kao i radnje i postupci prilikom sklapanja pontonskog mosta, prevoženje tenkova i drugih borbenih vozila skelom, te napad specijalaca na brod.


 

Rečna flotila i Specijalna brigada prikazale su i protivdiverzantsko dejstvo ronilaca s podvodnim naoružanjem, dejstvo grupe brodova i patrolnih čamaca, desantnih i višenamenskih brodova u izvršavanju bojnih gađanja, završavajući svoj prikaz defileom plovnih sredstava.

Cilj današnje vežbe jeste osposobljavanje jedinica Kopnene vojske za izvođenje napadne operacije u zahvatu plovnog puta i sadejstvo s jedinicama RViPVO.
 
Današnjoj vežbi prisustvovali su i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant RViPVO general-major Duško Žarković, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove  general-major Ilija Todorov, komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović i komandant Rečne flotile Andrija Andrić.
 
Privremeni pologon „Titel“ jedna je od deset lokacija na kojoj će svoja znanja i veštine državnom i vojnom vrhu prezentovati oko 8.000 vojnika i starešina. Složenim taktičkim supozicijama širom zemlje Vojska Srbije obeležiće vek od pobede u Velikom ratu, sukobu u kojem je naša zemlja slobodarski duh platila s više od milion života svojih građana.

Video/ Foto/ Tekst: mod.gov.rs