• 09
  • 06

Potpredsednik Pokreta socijalista i narodni poslanik Bojan Torbica, istakao je da su članovi i rukovodstvo PS posetili izložbu zato što podvizi i junaštvo naše vojske to zaslužuju, ali i nevino stradale žrtve koje će Srbija ovom izložbom zauvek pamtiti.
"Povodom dvadesete godišnjece od završetka zločinačke NATO agresije na SRJ, rukovodstvo i članstvo PS je kolektivno obišlo izložbu "Odbrana 78", kako bismo odali počast svim nevinim žrtvama i svim onim herojima, pripadnicima Vojske Jugoslavije, pripadnicima MUP-a i dobrovoljcima koji su ono najvrednije, svoje živote, položili na oltar slobodi i zahvaljujući njihovoj žrtvi, građani Srbije danas žive mirno i slobodno", kazao je Torbica. 
On je dodao da je ova izložba na njega lično i sve njegove kolege ostavila snažan utisak i da je izložba "Odbrana 78" nešto što su Srbija i njeni građani čekali 20 godina. 
" Ovo je izložba koja realno pokazuje šta se to sa Srbijom dešavalo svih 78 dana kada su se najveće svetske sile obrušile na Srbiju i pokušale da otmu kolevku ove države i ovog naroda Kosovo i Metohiju. 


Stav svih članova PS je da izložba "Odbrana 78" treba da ima svoju stalnu postavku kako bi mlade generacije građana Srbije, ali i zainteresovani ljudi iz inostranstva mogli da vide koliko ogromnu žrtvu je Srbija bila spremna da podnese i koliko je veliku cenu platila za svoju slobodu.", zaključio je Torbica.
 On je takođe podsetio da je poslanička grupa PS u Skupštini Srbije predala zahtev skupštini da se obrazuje komisija koja bi imala za cilj da utvrdi tačan broj žrtava stradalih od NATO agresije. 

Izložbu "Odbrana 78" priredili su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i na izložbi se, između ostalog, mogu videti stotine originalnih eksponata iz perioda NATO bombardovanja, kao i prostor posvećen herojima sa Košara i Paštrika, ali i prostor posvećen nedužnim dečjim žrtvama. 

Video/ Foto/ Tekst: PS