• 30
  • 07

Министар Вулин представио је руском амбасадору концепт интерактивне, мултимедијалне поставке, сачињене од осам тематски различитих целина, које сажето сведоче о дешавањима у СР Југославији непосредно пре, за време и после НАТО агресије.

Након обиласка изложбе амбасадор Боцан-Харченко није крио емоције.

- Стварно је веома тешко дати изјаву овде. Покушаћу изнети више осећај. Пре свега хвала, у име своје и у име Русије, онима који су направили ову изложбу, која је неопходна за нас, садашњу генерацију и генерације које долазе – рекао је амбасадор Боцан-Харченко, додавши да га поставка враћа у време 1998. и 1999. године, када је као члан руске делегације неколико пута учестовао у покушајима да се пронађе компромис на тлу СР Југославије.

- Било је веома тешко. На крају, дошло је до овог зла, агресије од стране НАТО и ми ћемо направити све што је могуће да се тако нешто, таква агресија и зло не понове – рекао је амбасадор Боцан-Харченко, поручивши да би изложбу „Одбрана 78“ требало да посете сви чланови дипломатског кора и странци који долазе у Србију.

 

 

У књизи утисака амбасадор Боцан-Харченко написао је: „Велико хвала свима који су направили ову изложбу. Она је неопходна, пресудна за генерације садашње и које долазе. Јако тежак осећај. Тако нешто не сме се поновити никада! Нека живи јуначки српски народ и Србија!“

Изложба „Одбрана 78“ аутора Душана Јововића јединствен је путоказ за тумачење НАТО агресије над СР Југославијом. Реализована је уз подршку Војног музеја и Музеја ваздухопловства, а драгоцен допринос дале су и јединице Војске Србије.

Данашењем обиласку изложбе присуствовали су војни и ваздухопловни аташе Руске Федерације пуковник Владимир Корњејенков, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић и заступник начелника Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин.

Видео/ Фото/ Текст: mod.gov.rs