• 09
  • 10

Како је истакао министар Вулин, држава Србија може да буде поносна на ове људе и „може да буде сигурна да док има овакве људе и овакву војску да ће мир још дуго владати“.
 
- Мир на Балкану је дуготрајан само када је Србија снажна и када Србија има овако снажну војску. Данас је све прошло као што смо планирали, све јединице су на најбољи могући начин испуниле своје задатке. Очекујемо да и сутра буде тако и да и сутра обрадујемо Србију сликом једне поносне, организоване, модерне и опремљене војске - поручио је министар одбране.
 
Генерал Мојсиловић рекао је да су на генералној проби приказане „комплексне радње и поступци на тактичком и оперативном нивоу“.


 

- У потпуности сам задовољан оним што сам данас видео, с обзиром на то да је садејство јединица Ратног ваздухопловства и Копнене војске остварено веома прецизно по месту и времену, а учинак ватре на циљевима је био импозантан. Можемо да се похвалимо и способностима које до сада нису биле видљиве ни приказане, а од данас у потпуности улазе у сферу дугорочног не само плана развоја система одбране него и на тактичком нивоу, где долази до изражаја једна врста кохезије - истакао је начелник Генералштаба.

- Ми војници смо у потпуности поносни с оним чиме располажемо и што нам је држава омогућила и изразио бих захвалност министру одбране, Министарству одбране и председнику Републике и врховном команданту за све оно што је ова војска добила, а овим вежбама и оваквим начином рада ми шаљемо поруку, исказујемо наше опредељење да је наша држава сигурна, безбедна и да сваки динар који је уложен у Војску Србије је динар уложен у безбедност и сигурност наших грађана - нагласио је генерал Мојсиловић.
 
На вежби „Садејство 2020“ учествује око 2.800 припадника Војске Србије и Министарства одбране, више од 150 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова. Међу њима је велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије која ће први пут заједно дејствовати на једној оваквој вежби.

Биће приказан део способности јединица Војске Србије, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране са борбеном групом из састава Копнене војске и 72. бригадом за специјалне операције и 63. падобранском бригадом. У складу са бројем ангажованих јединица реч је о једној од већих вежби имајући у виду и ангажовање нових средстава којима је у претходном периоду опремљена Војска Србије. 
 
Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Садејство 2020“ биће одржана сутра од 12 часова на Привременом полигону „Пештер“, уз директан пренос на Првом програму Радио-телевизије Србије.

Текст/ Фото/ Видео: МОД