• 09
  • 09

- Драги пријатељи, даме и господо, драги Срби са Косова и Метохије, пре него што прочитам оно што сам недељама писао хоћу да се извиним грађанима Србима из Метохије који нису могли да дођу на данашњи скуп, јер су неки други људи блокирали путеве, у намери да још једном уплаше Србе који живе на својим огњиштима - рекао је Вучић.

- Дошао сам са вама отворено разговарам о нашој тешкој позицији - очи у очи. Да ћутим, нити могу нити смем, а још мање да лежем, да се правим необавештен, невешт или луд као што смо то ми Срби чинили више пута у прошлости - додао је председник Србије. 

Он је се извинио и мештанима села Бање, који су га исчекивали, и рекао да ће следећи пут дођи у Бање. 

- Драги пријатељи, немојте да мислите да ово што се данас догодило да ће наићи на осуду оних који су учествовали у стварању како је они зову Косовске државе. Наш је посао да наставимо да се боримо, да мењамо углед Србије у свету, да променимо слику не само о себи, него и слику на Балкану - рекао је Вучић. 

Он се захвалио грађанима Косова што бране , не одустају и гледају у будућност, како је рекао, српску будучност, будућност Србије, али и неопходности саживота са Албанцима.

Никоме нећемо дозволити да оружје и муницију користи против Срба на Косову

Председник Србије истакао је да не зна да ли је Србима на КиМ било теже 1998, 1999, 2000 или данас

 - Разумем кроз какву муку и чемер свакога дана пролазите. Данас имам већу одговорност него раније. Као председник Србије добио сам највеће поврење нашег народна баш на КиМ и то ме више него било кога обавезује да се борим за вас. Обавеза је моја да кажем да ћемо и у добру и у злу увек бити уз вас - уз наш српски народ на Косову и Метохији - навео је Вучић. 

- Данас можемо јасно и гласно свима да кажемо да нећемо у НАТО, јер желимо да сачувамо нашу војну неутралност и успомену нашег народа на 1999.годину. Ми говоримо истину, иако није увек згодна и слатка за уши.

 Од многих проглашен својевремено за издајника, Александар Тијанић, рекао је да сви „гину“ за Косово а нико на Косову неће да живи. Истина је и да они који данас вичу да би могли да протерамо Албанце, из београдских кафића, они прете нападима без било каквог компромиса. Они ћуте и када говоримо о границама Србије - рекао је Вучић. 

Он је рекао да они своју будућност за Косово неће да вежу. 

- Ви драги Срби везали сте своју будућност за КиМ. Они неће да вам признају да ту близу у Прштини нису Срби на власти. Али ако је Стефан Немања могао пред Комнена голорук због Србије, и ја могу било где и било кога због Србије. Смем и борићу се за Србију, за наш српски народ - рекао је Вучић.

- Прави патриотизам и родољубље је само оно у коме си спреман да жртвујеш све. Замене посотје нсамо две ставари које никада нећу. Да радим против земље и да лажем свој народ и своју земљу. Оно што јесте сада и овде је ралност. Са неба смо неколико пута пали и озбиљно се разбили. Свих тих који су нам толико потребни да растемо и развијамо се, нема нас пријатељи и то је реалност. Ни у Србији ни на КиМ. Превише умиремо. Напуштамо села - рекао је Вучић. 

Он је рекао да данас говори о реалности. И додао да је јасно и обећао да никоме неће дозволити да оружје и муницију користи против Срба на Косову.

 - Данас без капи крви, било чије, постајемо већи. Србија ради, а не бије се ни са ким, улажемо у живот, а не разбацујемо га около деца расту, а не сахрањујемо их после бомбардовања, љубимо земљу своје деце, а не предака, имамо своје место у свету - навео је Вучић, и додао:

- Ви сте људи, а људи су за то да буду ња својој земљи, да се рађају, да раде, и немам већу обавезу и најсветију дужност да вам баш то обезбедим. Сигурност, посао и све што радимо и траажимо јесте то. Опет, немамо ми где и морамо да нађемо меру мира достојанства и сигурности без које човек не може да буде човек - рекао је Вучић.

Председник је рекао да хоће да мења права Срба на КиМ и да сачува све што може Косову.

- Хоћемо да освојимо сва права која вам припадају. На сигурност, кретање, учење, лечење, и увек ћу то да урадим. Али не зовите то погрешним именом. Немојте да нас спречавате да узмемо нешто ви који отворено нудите или сте већ дали све - рекао је Вучић, и додао:

- Никоме од нас не пада на памет да у том послу учествује, већ само да стекнемо већа права и компромисно решење. Ми Срби када побеђујемо то некада чинимо поносито и поштујући побеђене, а када смо поражени ми и наша политика не умемо то ни да разумемо, ни да поднесемо - рекао је Вучић.

- Јесмо ли ми, или неко други испоручили бившег председника Србије, наше генерале? Јесмо или нисмо? Најгоре је оно штоби и они који су то чинили данас да нам држе патриотеске лекције - додао је он. 

Неће бити лаких и једноставних решења

- Мислите ли да можемо да не платимо цену за срамни захтев МСП за оцену легалности косовске независности. Имали смо најбахатије и најнеодговорније министре. Мислите ли да граница на Јарињу и Брњаку може лако да се склони? Хоћемо ли договор са Албанцима или продужетак агоније којом губимо све? - запитао је Вучић.

- Желим да се борим за будућност ваше и наше деце. Имамо нацрт некаквог решења у Бриселу? Немамо, нисмо ни близу њега, али по први пут знамо да морамо да разговарамо и да уредимо наше односе. Неки кажу, ево иде доле, за њих је Косово доле, а за мене Косово и Метохије нису доле , него изнад свега, важни, најважнији изнад свега - подвукао је Вучић.

Он је додао да ће неко морати да постигне компромис са Албанцима. 

- Идеја је да сачувамо наш народ, институције и мир. Успостављамо мостове поврење према Албанцима. Да након векова сукоба, имамо векове пристојних и рационалних, а зашто не и пријатељских односа са Албанцима - навео је Вучић, и додао:

- Неће бити лаких и једноставних решење ни за њих, ни за нас, али биће више живота, више деце и за њих и за нас. Решење није ни на видику, али се молим да га буде јер све друго значи крај постојања за нас на Косову и Метохији - додао је Вучић.

Скуп у Косовској Митровици је централни догађај дводневне посете Вучића јужној српској покрајини, током које је већ назначио шта Србија намерава да учини за економско јачање општина на северу, у којима су Срби већина. 

Како је истакао, у посету су дошли са инвестиционим плановима за свако место у којем живе Срби. Он је најавио да је држава Србија издвојила 13 милиона евра за Трепчу, КБЦ у Митровици ће бити за дику и понос, а у Грачаницу ће уложити два милиона евра. Према његовим речима, спремни смо да увећамо улагања.

 - Ово што говорим није на дугачком штапу, говорим о нечему што се дешава у наредним данима. У наредним данима добијате новац за све инвестиције које смо обећали - додао је Вучић. 

- Хоћемо компромис, а не диктат. Хоћу да ви живите овде и да то буде ваше. Није лак пут до тога, мораћемо пуно тога да жртвујемо. Пуно воде ће проћи Ибром и Сибницом да би дошло до решења. Потребни сте нам, молим вас да останете на својим огњиштима. Када прође све ово, да ћете ви наши српски јунаци Косова и Метохије знати шта и за шта сам радио - за Србију и отаџбину. Савко дете које се роди, човек који добије посао су доказ да само радили праву ствар - додао је Вучић. 

- Жеља ми је да Србија победи без крви, мртвих, ужаса и гробова. И да освоји будућност радом знањем и децом, такве су битке пред нама. Не она у којој се у будућност пуца, па је сахрањујете. Морамо да чувамо живот и да му дамо шансу да ојача. Као народ смо пред амбисом, убио нас је 20. век - рекао је Вучић.  

- Дајте да коначно нешто добијемо, да повратимо достојанство, да наша црква буде наша, да знамо где смо, шта хоћемо и где идемо. Бирали сте ме за живот, а не за смрт и почасти. Не желим да учествујем у стварању Србије , и да се у њену будућност иде у чизмама и пушкама у руци. Моја понуда ће увек бити мир. Алисвои они који мисле да српском народу могу да прете, да протерукју и поргоне инаш народ , мој одговор је да Србија то неће дозволлити. Нећемо да се јуначимо, али речи које изговарам молим све на другој страни да озбиљно схвате и прихвате - истакао је председник Србије. 

- Наше поруке мира не наилазе увек на разумевање. Без обзира на то хиљаду пута понављаћемо да ћемо увек пружати руку макар она остајала у ваздуху. Не знам, Бог зна, и надам се да ви знате, хвала вам што сте остали уз своју државу и нисте насели на све провокације. Хоћу да се захвалим што сте у оволиком броју дошли у Косовску Митровицу да ме видите. Био сам пуно пута, али никада нисам оволику подршку видео- рекао је Вучић.

 Он је рекао да како овде у Митровици пише, да одавде нема назад, поручио да најјачи никада не устичу.

 - Молим вас да будемо заједно, да нам јединство буде веће него икада. Да полако идемо напред у сигурнијуи бољу будућност. Када будемо имали било шта да вам кажемо , рећи ћемо то овде у Косовској Митровици и Грачаници - рекао је Вучић.

Председник је поручио свим Србима са Косова и Метохије да им жели добар и бољи живот. Живела Србија!

Због блокада које су поставили албански екстремисти многи грађани су били спречени да дођу у северни део Косовске Митровице. Такође, председник Србије је био онемогућен да посети српско село Бање јужно од Ибра.

Вучића је на два километра од барикаде зауставила косовска полиција. Након тога председник Србије се телефонски обратио грађанима Бања који су у сузама пратили његово обраћање. 

Текст: Пинк - Фото: Танјуг