• 29
  • 12

„Важно је да пошаљемо поруку да ће насилници бити кажњени и да та казна неће бити само законска, него ће бити казна због које ће са правом носити жиг у друштву насилника, човека који не треба да дели иста права у друштву као сви остали људи“, поручио је министар Вулин на првом састанку Радне групе за израду Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и партнерским односима.   
 
Указавши да су у време док је био министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања направљени пионирски кораци у правцу превенције и борбе против насиља над женама, министар Вулин је нагласио да је ова област законски регулисана, да полиција ради свој посао, али да је потребно радити на промени свести у друштву да насиље није смешно.

 

„Знам колико је тешко када вам у сигурну кућу дође жена која нема где да оде, која води дете за руку. Ја знам како је када велике дечије очи држе мајку за руку и надају се да ће то место на које су дошли бити место заштите и да се више никада неће десити ни насиље ни вика, ни срамота. Ја то знам, ја сам то видео као министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,  ја сам ту био“, нагласио је министар Вулин.
 
Како је истакао, као министар унутрашњих послова гарантује да се ниједан полицајац никада неће смејати жртви насиља или мушки бахато, ударити по рамену осумњиченог и рећи „па добро заслужила је, разумем те“.
 
„Никада се то неће десити. То вам гарантујем. Будете ли чули да се нешто тако дешава ја сам вам веза, ја сам ваша адреса, мени се обратите“, поручио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, нису смешни натписи у медијима да је жена тукла мужа, да је жртва добила шамар јер је то заслужила, већ је то, како је рекао, срамота, брука, није мушки и људски и то је порука коју читаво друштво мора да разуме и пошаље.
 
„Не смемо допустити да насиље над женама, партнерско насиље буде предмет смеха. Недопустиве су поруке да то неко може да разуме, да добије шамар само када заслужи - то не може. Нико ко то ради није фрајер, није мушкарчина, него је срамота то што је урадио. Ако треба нешто да исмејемо нека то буде насилник, немојте да допустимо да у медијима исмевамо само дешавање, жртву, да спустимо главу“, нагласио је министар Вулин.
 
Оценивши да је насиље у породици данас видљивије јер су се жртве охрабриле да насилника пријаве, министар Вулин је навео да полиција у случајевима насиља у породици реагује одмах.
 
„Полиција је сензибилнија, обучена да препозна насилника. Kада жртва дође у полицијску станицу нико неће рећи смешно, свако ће разумети и за 24 сата жртва ће добити одговарајући одговор - насилник ће бити избачен из стана, без обзира чији је стан, донеће се и мера забране приласка“, навео је министар Вулин. 
 

Текст/ Фото/ Видео: МУП