• 05
  • 05

Након састанка, министар Вулин је рекао да су током боравка у Србији припадници Оружаних снага Руске Федерације из АБХО јединица, али и лекари, показали како се понаша пријатељ, како се понаша војник и професионалац.
 
- Ови људи показали су колико знају, колико умеју, али изнад свега колико су вредни и посвећени свом послу. Били су баш тамо где је најтеже. Ишли су тамо где постоји могућност заразе, тамо где је требало изборити се са овим вирусом – истакао је министар Вулин.
 
Свим припадницима Оружаних снага Руске Федерације који су дошли да помогну Србији у борби против коронавируса министар Вулин је срдачно захвалио, посебно имајући у виду да су у Србију дошли у тренутку када се и Руска Федерација суочава са последицама пандемије Ковида-19.
 
- И њихова земља води тешку и упорну борбу са коронавирусом, а они су овде не само зато што испуњавају наређење, као што то војници и чине, већ зато што су то искрено желели, зато што искрено воле народ коме помажу. Жао ми је што неке друге земље у окружењу то нису гледале на исти начин - рекао је министар Вулин.
 
Генерал-мајор Михаил Чернишов рекао је да је одушевљен пријемом и добром сарадњом на коју су припадници Оружаних снага Руске Федерације наишли за време боравка у Србији. За то посебно је захвалио министру одбране Вулину и заменику градоначелника Града Београда, који су се трудили да им помогну у раду.
 
- Покушали смо да урадимо све што смо могли, како бисмо заједно победили коронавирус, без обзира што је и у Руској Федерацији тренутно веома тешка ситуацију са тим вирусом. Ова помоћ је помоћ правог пријатеља, који не гледа на то ко има већи проблем – поручио је генерал Чернишов.

Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић нагласио је да је помоћ Руске Федерације још један од доказа вечног и великог пријатељства српског и руског народа, који током историје никада нису били на различитим странама.
 
- Велико је олакшање за мали народ, као што је српски, да зна да увек може да рачуна на помоћ свог великог брата, својих пријатеља и да може увек да рачуна на то да ће Русија бити са нама.
 
Весић је, такође, захвалио министру Вулину јер су, како каже, пожртвовани припадници Војске Србије дали огроман допринос на спровођењу мера на сузбијању коронавируса и због њихове помоћи ситуација сада може да се релаксира.

Према његовим речима, пример солидарности у кризној ситуацији дали су и власници хотела „Хилтон“ који су за 87 припадника Оружаних снага Руске Федерације омогућили потпуно бесплатан боравак, желећи на тај начин да и они допринесу свеукупној борби наше земље против вируса Ковид-19.
 
У знак захвалности за помоћ коју су пружили Граду Београду, а у нади да ће их време проведено у српској престоници подстаћи да поново посете Србију, заменик градоначелника Весић, као симболичан знак пријатељства, сваком члану руске делегације поклонио је примерак књиге Душана Бабца „Србија и Русија у Великом рату“, написану на српском и руском језику.
 
Данашњем састанку у хотелу „Хилтон“ присуствовали су в.д. помоћника министра за политику одбране Милан Ранковић и шеф кризног штаба ВМА и заменик начелника ВМА бригадни генерал проф. др Драган Динчић.

Текст/ Фото/ Видео: МОД