• 15
  • 04

- Зато што се о Јасеновцу ћутало и зато што се о Јасеновцу није говорило, зато су Срби дочекали да крајем 20. века још једном осете усташку идеологију, још једном страдају, још једном бивају убијени и протерани. Наша обавеза је да о Јасеновцу говоримо, наша обавеза је да подсећамо и наша обавеза је да сваки пут када било ко покуша да релативизује јасеновачко зло, да обнови усташку идеологију, да проговоримо и да се супротставимо. Не може се разумети суштина грађанских ратова у Хрватској и Босни и Херцеговини, ако се не познаје јасеновачки ужас и ако се не знају и не схватају размере јасеновачког геноцида. Тако је Република Српска морала настати као отпор понављању јасеновачком геноциду, као отпор понављању истребљења српског народа, његовог протеривања и његовог затирања, истакао је министар Вулин додајући да ће Република Србија, као један од гараната Дејтонског споразума увек снажно подржавати Републику Српску и Дејтонски споразум и никада неће дозволити да се јасеновачки ужас понови.

- Србија је гарант мира, Србија је чувар мира, Србија је гарант да ће сви народи на Балкану живети добро и живети у миру, и никоме више није стало до мира него српском народу, баш никоме. Србија је гарант мира и чувар мира, али исто тако чувар слободе свог народа, чувар права српског народа да живи тамо где се родио, да траје тамо где се родио и да никада више не доживи геноцид какав је јасеновачки. Не треба само Срби да осуђују и подсећају на јасеновачки ужас, то треба да раде сви људи и сви народи свако у коме има људскости и човечности, поручио је министар Вулин.


 

Данашња манифестација започела је служењем Свете архијерејске литургије у Цркви Светих апостола Петра и Павла, након чега су положени венци у Спомен-подручју Доња Градина, а служен је и парастос и помен жртвама усташког геноцида.

Манифестацију у Доњој Градини предводили су председник Републике Српске Милорад Додик и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, а присуствовали су и представници влада Републике Србије и Српске, представници институција БиХ, Израела, ромских заједница, као и међународне заједнице и дипломатског кора.
 
Систем концентрационих логора Јасеновац највеће је стратиште у Другом светском рату на територији бивше Југославије. Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске. Доња Градина била је једно од највећих стратишта јасеновачког логора, где су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.

Видео/Фото/Текст: mod.gov.rs