• 05
  • 05

- По наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, а на предлог начелника Генералштаба Војске Србије генерала Мојсиловића, сви војници на добровољном служењу војног рока у мартовској класи биће ванредно унапређени за по један чин. Ова деца су то заслужила и свако од њих је дао огроман допринос у борби против Ковид-19, намештали су привремене болнице, радили све што се од њих очекивало, нису питали ни за радно време, ни када ће ићи кући - нагласио је министар Вулин након обиласка.
 
- На овај начин Војска Србије им се одужује и на овај начин Војска Србије показује колико их цени. Преко 200 војника, више од 80 процената свих оних који су били на добровољном служењу војног рока у марту, одлучило је да своју каријеру настави у Војсци Србије. Већи комплимент Војска Србије није могла да добије и већи комплимент њихове старешине нису могле да добију, а држава Србија тешко да је могла да добије бољу вест - истакао је министар Вулин.


 

Будућност Србије и слобода Србије, закључио је министар одбране, сигурна је и извесна када имамо овакву војску и овакве старешине.

Заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић истакао је да је претходна два месеца у Републици Србији била веома сложена ситуација, а тиме и у касарнама Војске Србије и да “криза показује ко је какав”.

- Изузетно сам поносан на официре, подофицире и војнике, а посебно на младе војнике који су дали огроман допринос подршци и помоћи у реализацији задатака и обуке. Изванредно су поднели ове услове и биће адекватно награђени и стимулативним мерама и пријемом. Велики број њих изразио је намеру да настави службу у Војсци Србије, њих више од 80 одсто. Биће нам задовољство, јер смо успоставили људски, војнички контакт и наставићемо даљи рад ради унапређења способности Војске Србије – поручио је генерал Радивојевић.
 
Међу војницима на добровољном служењу војног рока у мартовској генерације је и војник Бранкица Ристић из Лебана, која каже да се током обуке сви труде и да ни један војник није изгубио мотивацију, иако су све време у касарни. Љубав према војном позиву наследила је од деде, који је био војно лице.
 
- То је, стварно, љубав од малена и мени је циљ да наставим да радим у војсци – истиче војник Бранкица Ристић додајући да јој војнички дани пролазе брзо јер има активности током целог дана, као и да јој је обука занимљива и да је колектив добар.

Разводник Мирослав Стојановић из Чекмина каже да се пријавио за служење војног рока из љубави према отаџбини, да је обука добра и да им старешине преносе много знања што ће им и касније у животу много значити.
 
Као и његова колегиница из мартовске генерације Бранкица, Мирослав истиче да после одлужења војног рока жели да ради у војсци и да буде професионални војник .
 
Након реферисања команданта Центра пуковника Синише Николића, министар Вулин и генерал Мојсиловић на полигону за обуку лесковачке касарне присуствовали су приказу обуке војника на добровољном служењу војног рока који су извели припрему за извршење припремног гађања аутоматском пушком 7,62 мм, обуку у коришћењу ручног ракетног бацача 64мм М80, снајперске пушке 7.9 мм и пушкомитраљеза 7,62 мм, као и савлађивању тактичке стазе.

Текст/ Фото/ Видео: МОД