• 12
  • 03

Према његовим речима, за кратко време, кроз веома интензивне курсеве и обуку, они савладавају основна знања и већ могу да допринесу систему одбране и постају део Војске Србије.

- Војска Србије је поносна на сваког од њих, ми смо захвални на времену које нам посвете, захвални смо на њиховом интересовању, на њиховој дисциплини и на њиховој пожртвованости, а захвални смо и њиховим породицама што их подржавају у томе. Са 1.300 људи који су прошли одговарајућу обуку Војска Србије је јача – закључио је министар Вулин.

Након реферисања команданта Центра пуковника Милована Васића, министар Вулин је на полигонима присуствовао извођењу обуке са лицима из резервног састава родова пешадије, артиљерије, оклопних јединица и инжињерије.

Обуку са лицима из резервног састава старијих од 30 година у пожаревачком Центру за обуку изводи потпоручник Владан Глишић, командир вода у Батерији за обуку специјалности артиљерије.

 

 

- Овде у Центру изводимо обуку са лицима из резервног састава, који се обучавају за послужиоце на хаубици 122 мм Д30Ј. Они су прошле године имали 15 дана обуке у центрима, где су прошли основну индивидуалну обуку, а овде се, такође, 15 дана обучавају за специјалистичку обуку на овој хаубици. То су лица из резервног састава старости од 30 до 60 година, и све су то породични људи, запослени и максимално озбиљно су приступили свему овоме и понашају се веома одговорно и веома брзо уче – нагласио је потпоручник Глишић.

Међу војницима који су на обуци је и војник Срђан Шолајић из Чете за обуку специјалности рода инжињерије. Како је истакао, обука је веома занимљива и до сада су реализовали гађања и вежбе са минско експлозивним средствима. Он наводи да су старешине јако професионалне и да имају пуно разумевања за њих и да је стекао много пријатеља са којима ће остати у контакту и по повратку кући.

На обуци у пожаревачком Центру је и војник Марјан Марковић из Батерије за обуку специјалности рода артиљерије, који каже да је основну обуку прошао у Трећем центру за обуку у Лесковцу и да се сада обучава за специјалност послужиоца на хаубици 122 мм Д30Ј.

Говорећи о обуци, војник Марковић је истакао да је веома задовољан како се она изводи, посебно нагласивши да су старешине професионалне и да их мотивишу како би за време предвиђено за обуку научили што више.

Данашњем обиласку су присуствовали заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић и начелник Управе за обавезе одбране пуковник Драган Котарлић.

Текст/ Фото/ Видео: МОД