• 02
  • 10

Том приликом министар Вулин је рекао да се АБХО јединице опремају и припремају да буду спремне да помогну цивилним властима где год и кад год то буде потребно.
 
- Током интензивне борбе са Ковидом-19, АБХО јединице дале су свој немерљив допринос, помагале су где год је било потребно. Управо због тога, извлачећи поуке и искуства из времена које је за нама, припремамо се за будућност која не мора увек да буде добра. Зато смо припремили и нова возила и нова средства. Зато смо на основу искустава за време борбе са Ковидом-19 видели шта нам фали и шта нам је потребно – поручио је министар Вулин.
 
Људство, организација и техника АБХО компоненте у војсци мора да се прошири, наглашава министар одбране и истиче да тренутно затишје по питању вирусне инфекције Ковида-19 не сме да нас учини опуштенима, већ морамо бити спремни за све што долази. Такође, министар Вулин је поручио да ће Војска Србије бити кадровски, материјално и технички спремна за сваки изазов који може да се нађе пред њом.

Мобилна платформа за деконтаминацију је средство које развија Војнотехнички институт, а од 24. септембра нулта серија овог средства налази се на трупном испитивању у 246. батаљону АБХО.

Командир вода за обезбеђење нуклеарних и хемијских удеса у 246. батаљону АБХО поручник Рајко Гујаничић истиче да мобилна платформа за деконтаминацију има бројне предности и да може заменити пет техничких средстава у војсци – аутомобил-цистерну за деконтаминацију, аутомобил-цистерну за воду, навално возило за гашење пожара, Розен-Бауер пумпу за испумпавање воде, као и сани-џет уређај за деконтаминацију.
 
- Данас смо имали прилику да представимо платформу за деконтаминацију, намењену за радиолошку, биолошку и хемијску деконтаминацију људи, наоружања и техничких средстава. Осим тога, возило може бити коришћено за испумпавање воде из поплављених подручја, асанацију бојишта и гашење пожара. Интеграцијом и развојем овог средстава, у војсци је пет уређаја замењено једним средством – рекао је поручник Гујаничић, додајући да је уз помоћ мобилне платформе могућа и деконтаминација ваздухоплова, артиљеријских оруђа и возила виших од три метра.
 
Поручник Гујаничић наглашава да модернизација АБХО службе свима много значи, као и да ново средство представља додатни импулс свим припадницима те службе да и даље поуздано и предано раде свој посао, свесни тога да се у њих улаже.
 
Након данашњег обиласка, командант Центра АБХО пуковник Сибин Динчић уручио је министру Вулину Плакету тог центра.

Текст/ Фото/ Видео: МОД