• 03
  • 08

Боје српске заставе на овогодишњим Међународним војним играма, од 3. до 17. августа, припадници Војске Србије браниће у три дисциплине - „Тенковском биатлону“, „Војном релију“ и „Снајперској граници“. Прве две дисциплине одржавају се у Руској Федерацији, а трећа у Републици Белорусији.

У дисциплини „Тенковски биатлон“ на полигону „Алабино“ учествују четири најбоље екипе српских тенкиста – три такмичарске и једна резервна, односно 21 припадник Војске Србије. Припадници Војске Србије учествују у најатрактивнијој дисциплини Међународних војних игара од 2014. године, а најбољи резултат до сада постигли су 2015. када су освојили треће место.
 
У дисциплини „Снајперска граница“ наши припадници учествују други пут. И ове године, такмичаре Војске Србије у Белорусији очекује надметање у индивидуалном гађању и у оквиру снајперских парова, а у екипи је деветоро припадника Војске Србије.
 
Премијерно, Војска Србије на Међународним војним играма окушаће се у дисциплини „Војни рели“, која се одржава на крајњем истоку Руске Федерације, у Републици Тива. Екипа Војске Србије броји 10 чланова.  Пред војним возачима биће четири трке – индивидуална, трка по карти, трка са провером ватрене оспособљености и екипна трка. Трке се изводе у различитим теренским условима, на релацијама од 150 до 250 километара.

Током Међународних војних игара, у „Кући пријатељства“ на полигону Алабино, одржава се Фестивал националне културе који је такође такмичарског карактера. Земље учеснице имају своје штандове на којима ће представити географске, историјске, културне, војне и остале знаменитости својих земаља. Од 9. до 17. августа делегације земаља учесница надметаће се у четири дисциплине – свирању музичког инструмента, приказу националних ношњи, извођењу песама и кореографије. Војску Србије представљаће четворо припадника Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и то у соло певању, свирању трубе, хармонике и виолине. Победници Фестивала националне културе учествоваће у званичном програму затварања великог војног такмичења.
 
Међународне војне игре замишљене су као један од облика повећања борбене обуке војске. Овогодишњим играма предвиђена су 32 копнена, ваздушна и поморска такмичења, која ће се одржати на 21 полигону на територији 10 земаља. Такмичиће се више од 5.000 војника, односно 223 екипе из 39 земаља света.

Фото/ Текст: mod.gov.rs