• 11
  • 09

За долазак председника Земана у Палату „Србија“ био је приређен дочек уз почасти –  свечани строј Гарде Војске Србије и извођење химни двеју земаља које је интонирао Репрезентативни оркестар Гарде.

У делегацији која је дочекала високог госта био је и министар одбране Александар Вулин. Председник Вучић је истакао да је са својом чешким колегом имао свеобухватан разговор о билатералним односима Србије и Чешке и конкретним проблемима.

Он је, такође, рекао да верује да ће две земље успети да пронађу заједничке интересе у будућој сарадњи и у оквиру Министарства одбране и одбрамбене индустрије, не само са „Татром“ већ и са „Збројевком“. Изразивши захвалност председнику Земану по питању Косова и Метохије, председник Вучић је нагласио да се решење проблема може постићи само компромисом, а не ултиматумима.

- Они који управљају својим земљама морају да воде рачуна о државама којима управљају, а не да буду марионете у било чијим рукама. Ја се тим руководим и водим рачуна о Србији, коју као председник водим и волим више од свега. У складу са тим, ми ћемо наставити политику војне неутралности. Таква је одлука Народне скупштине Републике Србије, али је таква и одлука народа – рекао је председник Вучић, додавши да то сматра најбољом одлуком Србије јер на тај начин бринемо о себи, о чувању свог неба, заштити своје земље.

И у будућности трудићемо се да истовремено имамо добре односе и сарадњу са НАТО, истиче председник Вучић, како се не би поновила 1999. година, јер ране српског народа из те године нису зацелиле. Поручује да „гледамо у будућност и чинимо све да наша земља има мир и сигурност и да нам се никада не понове сви ратови из 20. века, да ово буде век мира.“

У оквиру данашње посете, министар одбране Александар Вулин потписао је са министром одбране Чешке Републике Лубомиром Метнаром, Споразум између Владе Републике Србије и Владе Чешке Републике о сарадњи у области одбране, у присуству председника Вучића и Земана.

Фото/ Текст: mod.gov.rs