• 03
  • 08

Министар Вулин, обраћајући се окупљеним војним спортистима, истакао је да су они разлог наше наде, нашег убеђења да ће побеђивати.

- Српски народ и Војска Србије увек иду на победу и прво место. Свакоме част, али никоме предност.  Идите увек на победу – поручио је министар Вулин пожелевши много среће, храбрости и успеха на предстојећем такмичењу и да са поносом носе униформу Војске Србије.

Према речима министра Вулина, Војска Србије није скуп људи и технике, нити скуп правила, већ скуп вредности, због којих постоји, да би их унапредила, спровела и бранила.

- Слобода, независност, понос наше нације, али и породичне вредности какве су здрав живот и спорт, чине Војску Србије. Људи су окупљени око вредности које заступају, које чувају. Зато је нама у Војсци Србије спорт веома важан – нагласио је министар Вулин, додајући да је спорт Војсци Србије једна од темељних вредности која чини разлику између доброг и лошег војника.

Он је истакао, спорт у Војсци нас учи које су то вредности за које морамо да се боримо – колективни дух, верност тиму, верност застави, спремност да се жртвујеш за друга до себе, да учиниш све да би твоја земља, нација и војска били поносни на тебе.

 

 

- Зато смо, после дуго времена, формирали и спортску јединицу, да бисмо окупили најбоље припаднике Војске Србије, али да бисмо спортистима из наше земље дали прилику да нас нечему науче, да им помогнемо да спроведу своју професионалну каријеру, а када је заврше, да остану део Војске Србије и да своје знање пренесу на будуће генерације. Ово је порука да оно што је најбоље мора бити у Војсци Србије. Оно што је најквалитетније, најхрабрије, најбоље, најсигурније и највредније, то мора да буде део Војске Србије – поручио је министар одбране

Према његовим речима, униформа Војске Србије коју ће понети, није дрес, нешто што може да се замени и скине, већ највиша вредност једног народа.

- Ви сте добили право и привилегију да је пуноправно носите и да где год будете били позовете се на њу, као што се и ми позивамо на вас. Војска Србије и њена унифирма нису само тим или дрес, они се не дају заменити, и када је једном обучете, обукли сте га за сва времена и за цео живот и са поносом увек можете да кажете да сте припадници Војске Србије – поручио је окупљеним спортистима министар одбране, додајући да та чињеница вреди као њихове светске и олимпијске медаље.

Говорећи о предстојећем такмичењу, министар је истакао да ће их у Кини доживети као своје пријатеље и који ће умети да им кажу да је Србија једна велика, поносна и храбра земља, која је пре 20 година, у отпору НАТО агресији показала да је већа од силе и моћнија од зла.

- Двадесет година касније, ви ћете показати да сте достојни настављачи оних који су нас бранили на Паштрику и Кошарама, само ћете то радити својим срцем, знањем и умећем – нагласио је министар Вулин изражавајући наду да се Војска Србије више никада неће одликовати ратним вештинама, већ вредношћу и знањем својих припадника.

На нашим спортистима, поручио је министар Вулин, је да штите и чувају своју земљу пожртвованошћу, знањем, вредноћом.

Честитајући формирање Спортске јединице и војне репреземтације Републике Србије амбасадорка Чен Бо, указала је да се под руководством председика Си Ђи Пинга председника Александра Вучића свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије непрекидно развија.

- У тим оквирима је још више интензивирана размена и сарадња наше две војске. У срцу конеског народа српска војска важи за једну херојску војку која је дала велики допринос у светској борби против фашизма. Пре 20 годна у борби у којој сте бранили државни суверенитет и територијални интегритет показали сте херојску снагу као и своју оданост своме народу и држави чиме се кинески народ дубоки диви – поручила је амбасадорка Кине пожелевши срећу нашим такмичарима на предстојећем такмичењу.

У име припадника Спортске јединице, окупљенима на се обратио атлетичар Михаил Дудаш, који је истакао важност спорта за све, наглашавајући да спорт јача морал и подстиче кохезију припадника војних јединица, дисциплину и спремност за служење заједничком циљу. Он је, такође, изразио задовољство што ће у униформи Војске Србије, са осталим нашим такмичарима, ове године са поносом представљати нашу земљу.

Видео/ Фото/ Текст: mod.gov.rs