• 05
  • 09

Министри Вулин и Шојгу разговарали су о сарадњи у области одбране и њеном даљем унапређењу, која снажан узлазни тренд бележи од 2012. године и развија се у складу са Декларацијом о стратешком партнерству коју су председници и врховни команданти Александар Вучић и Владимир Путин потписали 2013. године.
 
Министри Вулин и Шојгу сагласили су се да је сарадња у области одбране на највишем историјском нивоу и да никада није била садржајнија.

- Данас сам имао част да министру Шојгуу пренесем личне поздраве врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и да га обавестим о резултатима разговора који су вођени у Вашингтону. Још једном смо потврдили да је предсеник Вучић на најбољи начин заступао државу Србију и водио рачуна да се ни на који начин не покрене питање косовске независности – изјавио је министар Вулин после састанка.

 

 

- Министар Шојгу је искрени пријатељ Републике Србије. На сваком кораку он то показује и одредбе Војнотехничког споразума који су потписали врховни команданти Оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије – председник Путин и председник Вучић, спроводе се баш онако како је предвиђено, на време и у складу са раније постигнутим договорима - рекао је министар Вулин.

Он је нагласио да „пријатељство између наших народа и наших земаља ништа не може да поремети“.

- Ја сам поновио да је Србија чврсто на путу војне неутралности, да водимо рачуна да наша политика буде увек мирољубива, да водимо рачуна о интересима Србије, Срба, истиче министар Вулин.

- Политика војне неутралности омогућава нам да сарађујемо са Руском Федерацијом, да учествујемо у бројним војним активностима, да покрећемо бројна војна питања и да модернизујемо и јачамо своју војску. Захвалан сам министру Шојгуу на личном доприносу развоју наших односа и радујем се наставку војнотехничке сарадње – рекао је министар Вулин и додао да је министру Шојгуу предложио да Србија наредне године буде домаћин једне од дисциплина Међународних војних игара.

Министар Вулин је изразио задовољство због овог десетог сусрета са министром Шојгуом од почетка свог мандата, а сусрет је оценио као нови подстрек и конкретан допринос развијању и јачању сарадње, нарочито у области одбране.

Србија домаћин војних игара следеће године: Састанак Вулина и Шојгуа у Москви

Једно од такмичења Међународних војних игара следеће године могло би да се одржи у Србији, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на састанку са српским колегом Александром Вулином, одржаном на маргинама Војних игара у војном парку „Патриот“ крај Москве.

Шојгу је констатовао да су резултати припадника Војске Србије на Међународним војним играма сваке године све бољи.

„Знамо да сте одлучили да следеће године организујете једно од такмичења у вашој земљи. Радо ћемо подржати и учествовати у томе“, рекао је Шојгу.
Он је истакао да састанци са министром одбране Србије на маргинама Игара и форума „Армија“ већ постају традиционални и да су важни, неопходни и корисни за обе државе.

„Захвални смо вам што сте у ситуацији када пандемија бесни по целом свету нашли могућност не само да учествујете у данашњем догађају, већ и што је најважније заједно смо прославили 75. годишњицу победе у Другом светском рату и ваш контигент, који је учествовао у Паради победе на Црвеном тргу, још једном је показао целом свету да смо, као и пре, заједно. Као и раније, спремни смо да се одупремо искривљавању историје и прославимо своју победу. Ово је важно за нас“, нагласио је Шојгу.

Вулин је пренео руском министру поздрав председника Србије Александра Вучића и уверио шефа руског Министарства одбране да је Србија поуздан и доследан партнер Руске Федерације.

Подсетимо, свечаном церемонијом, која је у току, вечерас се завршавају 6. Међународне војне игре, на којима су учествовале војске из 32 земље, укључујући и Војску Србије, која се такмичила у три дисциплине: „Тенковски биатлон“, „Војни рели“ и „Снајперска граница“. Прве две су одржане на територији Русије, а трећа у Белорусији.

Спутњик је још прошле недеље ексклузивно објавио оно што је вечерас потврдио министар Шојгу да ће Србија идуће године бити једна од земаља-домаћина Међународних војних игара, али је још није познато у којој конкретно војној дисциплини.

Прве Међународне војне игре организоване су 2015. године на иницијативу руског министра одбране Сергеја Шојгуа и спадају међу највећа и најбоље организована војно-спортска такмичења на свету. Прве године су одржане у Русији, а након тога, на предлог Шојгуа, и друге земље су почеле да се прикључују и организују део такмичења на својој територији. Ове године Игре су одржане у пет земаља - Русији, Азербејџану, Јерменији, Белорусији и Узбекистану, што је нешто мањи број земаља-домаћина него иначе због пандемије вируса корона.

Текст/ Фото: МОД/СПУТНИК - Видео: МОД/ tvzvezda.ru