• 05
  • 06

Упитан да прокоментарише одлуку суда у Хрватској по којој је усташки поздрав " За дом спремни " прихватљив пре сваке Томпсонове песме, Вулин је казао да од Хрватске не очекује да се одрекне усташтва, али да јесте очекивао реакцију из Европске уније. 

- Имате Хрватску у којој је усташки поздрав "За дом спремни", по одлуци суда легалан. 
Не очекујем од Хрвата да се одрекну усташтва, та идеологија је, нажалост, у Хрватској исувише јака. Ја видим да у Хрватској усташе никада нису ни силазиле са власти, некад су се звали комунистима, некада социјал-демократима, а некада се зову ХДЗ, али, усташе очигледно никада нису престале да владају Хрватском, то је њихова идеологија и филозофија- истакао је Вулин. 

Лидер ПС-а је рекао, да он лично, не може да разуме зашто Европска унија ћути и упитао да ли можда ћуте зато што се  усташки поздрав "За дом спремни" углавном односи на Србе. 

"Не могу да разумем да Европска унија ћути. Да ли можете да замислите да је суд у Аустрији донео одлуку да је поздрав "зиг хајл" пре неке песме прихватљив? Цео свет би реаговао. Зашто ћуте? Да ли је проблем то што се " За дом спремни" углавном односи на Србе? 
Ја не могу да нађем објашњење зашто се ћути", казао је Вулин. 

Министар одбране и лидер ПС-а је у Краљеву подсетио да Србија дугује огромну захвалност кинеским и руским пријатељима, који су били уз нас у најтежем тренутку пандемије. 

- Наша захвалност кинеским лекарима и  руским војницима не може да се измери. 
Они су дошли у најтежем тренутку. Вредност помоћи се мери и по томе када сте је добили, не само колика је, а била је огромна.
Када нам је требало све, од технике до савета, они су дошли, у часу када је у њиховим земљама пандемија била на врхунцу. 
Све то што су дали нама требало је и њима, они су одвојили од себе и дали су нама и то не може да се заборави. Захваљујем се Турској, Азербејџану, Европској унији, али морамо да кажемо да су Кина и Русија у најкритичнијем моменту били уз нас. Захвалили смо им се одликовањима, захвалили смо се и тиме што смо и ми њима понудили помоћ. Кинески лекари и руски стручњаци за дезинфекцију су обишли сваки град у Србији и то се не може заборавити- навео је Вулин приликом гостовања на телевизији у Краљеву. 

Текст: ПС - Фото: МОД