• 09
  • 09

"Како Срби заслужују извињење, Срби су провокатори зато што постоје, Срби су провокатори зато што хоће да дођу у Јасеновац", иронично је прокоментарисао министар за ТВ Пинк.

Он је упитао како то да хрватској држави није сметала делегација Министарства одбране и Војске Србије прошле или претпрошле године, када је долазила у Јасеновац.

Вулин је нагласио да је делегација покушала да пређе границу у цивилној униформи, али да су им цариник или гранична полиција која их је зауставила рекли: "Данас нећете проћи".

На констатацију да то значи да не треба да се ода пошта страдалима у Јасеновцу, Вулин је рекао да је то због тога што се онда поставља се питање ко их је побио и чије су они жртве.

"Ако о томе почнемо да причамо онда ћемо се вратити јако далеко и вратити на то да је то усташки режим, који ни данас није осуђен, кога и данас поздрављају са ''За дом спремни'' највиши државни функционери, који иду у Блајбург да носе венце", рекао је Вулин и упитао који још државни функционер у свету односи венац на гроб стрељаном фашисти.

Видео: Павелићеви следбеници у влади Хрватске забрањују сећање на Јасеновац

 

 

Вулин је подсетио да је логор у Јасеновцу радио и када се пробијао Сремски фронт, а да су се усташка села у Посавини и Херцеговини бранила и након што је пао Берлин.

Вулин је оценио и да је "врло занимљиво" да када председница и премијер Хрватске, Колинда Грабар-китаровић и Андреј Пленковић долазе у Јасеновац, ни Срби ни Јевреји неће да дођу.

"Занимљиво је да ниједна делегација неће да дође да са Пленковићем и Китаровић да положи венац на јасеновачко стратиште зато што знају да нису искрени", рекао је Вулин.

Он је нагласио да се сваки дан бележе напади на Србе у Хрватској, а проблем је, како је навео, када Срби желе да се помоле на јасеновачком гробљу.

"Шта је проблем? Ја сам рекао дођите ви, у Шиду имате место где су усташе, тад је то била независна држава Хрватска, заклале и стрељале више од сто Срба, између осталог, славног сликара Саву Шумановића. Дођите, поклоните се, ставите венац на то стратиште, нико вас неће спречавати, нити ће сматрати да је то провокација. Дођите, али неће да дођу", рекао је Вулин.

Он је нагласио да Србија жели најбоље могуће односе са свима у суседству.

"Хоћемо мир, стабилност, да се развијамо... Доста нам је сукоба, обрачуна, ратова", рекао је Вулин.

Текст: Танјуг - Фото: МОД