• 09
  • 04

Коментаришући састанак са руским министром одбране Сергејем Шојгуом и Међународну конференцију о безбедности која је одржана у Москви, министар одбране Александар Вулин истакао је да је сарадња Русије и Србије традиционално одлична и да је природно да се високи званичници две земље састају.

- Руска Федерација је наш најзначајнији партнер и наша војна сарадња се одвија несметано и у складу са договором врховних команданата оружаних снага - Владимира Путина и Александра Вучића. Према договору, набављамо четири хеликоптера МиГ-17 и још четири МиГ-35, јер ако смо војно неутрални, морамо да будемо и војно способни што нам гарантује и политичку сигурност. Спремамо се да чувамо своју земљу и наша војска то ради како треба, али радиће још боље - каже министар.

Како истиче, сваки део територије Србије је исти и нико неће одлучивати о томе, сем нас, где ће летети наши авиони.

- Зато смо војно неутрални, јер одлучујемо само ми. Свако ко није срећан када види авион Војске Србије на српском небу, треба добро да се запита чији жели да види - каже Вулин.

 

 

Говорећи о модернизацији авиона МиГ-29, министар истиче да, кад се заврши њихова модернизација, они ће биће најсавременији у регион и моћи ће да се носе са сваком претњом. Наставља се, истиче, модернизација и копнене војске.

Не тркамо се ни са ким, али морамо да обнављамо војску која је пострадала 1999. године. Обнова је почела тек 2012. године када је Вучић постао министар одбране и када је кренула сарадња са Русијом. Дотад смо само продавали. Морамо да гледамо своја посла, и свако треба да гледа своја и никога не треба да се тиче како ћемо чувати нашу безбедност - каже Вулин.

Он истиче да многима смета самостална политика коју води Александар Вучић и многи би “желели да га ставе у неки џеп”.

- Желели би да му наређују, али он није такав и Србија није таква земља - истиче министар, додајући да је све тако захваљујући политици која јача домаћу војску и води рачуна о војној независности. Јака војска купује мир. Што смо војно јачи, то је у региону ситуација стабилнија - истиче Вулин.

Он каже и да ће јавност брзо бити обавештена о наставку разговора са представницима Белорусије која ће обезбедити још четири авиона МиГ.

- Ово је добра вест за српско ваздухопловство. Од 1999. године нисмо имали респектабилно ваздухопловство, а оно сада то јесте. Када јачате војску, јачате и политичке, економске и укупне капацитете земље. Свако улагање у војску је улагање у динар и у локалну заједницу - објашњава министар.

Говорећи о утицају који председник Србије има у свету, Вулин истиче да су његови састанци са великим државницима знак да се о ставу Србије води рачуна.

- Александар Вучић је ове недеље у Мостару, разговараће са министром Грчке, доћи ће француски министар, биће са премијерком Немачке, видеће се са Макроном, Туском, Могерини, Ердоганом… Замислите који је ниво разних личних порука које добија. И све то говори о човеку чија се реч вреднује и доказ је да је његова “снага” превазишла снагу његове земље - каже Вулин.

Говорећи о Косову и Метохији, Вулин каже да су се ствари мењале кроз године.

1999. године силом смо протерани са КиМ, изборили смо се за Резолуцију 1244 и то је једино што смо успели. 2004. године када је Косово горело, нико није реаговао и тада је пропуштена велика прилика. 2008. године када је кренуло једнострано признање, имали смо више шанси и могућности, али ништа није урађено. Наши лидери су се свађали, неки су побегли у Румунију, неки су организовали скупове и то је било све. Када је 2012. године Вучић дошао, већ смо имали ситуацију да нам земље Квинте кажу “о чему ви причате, па питање Косова је већ готово, немамо шта да разговарамо. Завршите са независним Косовом”. Као што знате, то се није догодило. Данас видимо дипломатску иницијативу Вучића, велику борбу, али видимо колико је тешко и колико ово превазилази наше снаге. Ипак, имамо савезнике и Вучића који се грчевито бори да се ствари промене и врате у корист српског народа - каже министар за “Ново јутро”.

На међународној конференцији је, како каже, подсетио на ЗСО и на чињенице “које су многи заборавили”.

- Упозорио сам међународну заједницу да је мигрантска криза почела на Косову, не у Сирији и Ираку. Подсетио сам да је Косово постало легло криминала. Заборавили смо каква је то територија и шта све одатле може да угрози Европу - истиче Вулин.

Како каже, нема поновног преговарања око ЗСО

- ЗСО је већ испеговорена. Вучић ће дати све од себе, у стању је да се бори и личним ауторитетом може да обезбеди да га чују најмоћнији на свету - каже министар одбране.

Видео/Текст: pink.rs - Фото: mod.gov.rs