• 09
  • 04

Komentarišući sastanak sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i Međunarodnu konferenciju o bezbednosti koja je održana u Moskvi, ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da je saradnja Rusije i Srbije tradicionalno odlična i da je prirodno da se visoki zvaničnici dve zemlje sastaju.

- Ruska Federacija je naš najznačajniji partner i naša vojna saradnja se odvija nesmetano i u skladu sa dogovorom vrhovnih komandanata oružanih snaga - Vladimira Putina i Aleksandra Vučića. Prema dogovoru, nabavljamo četiri helikoptera MiG-17 i još četiri MiG-35, jer ako smo vojno neutralni, moramo da budemo i vojno sposobni što nam garantuje i političku sigurnost. Spremamo se da čuvamo svoju zemlju i naša vojska to radi kako treba, ali radiće još bolje - kaže ministar.

Kako ističe, svaki deo teritorije Srbije je isti i niko neće odlučivati o tome, sem nas, gde će leteti naši avioni.

- Zato smo vojno neutralni, jer odlučujemo samo mi. Svako ko nije srećan kada vidi avion Vojske Srbije na srpskom nebu, treba dobro da se zapita čiji želi da vidi - kaže Vulin.

 

 

Govoreći o modernizaciji aviona MiG-29, ministar ističe da, kad se završi njihova modernizacija, oni će biće najsavremeniji u region i moći će da se nose sa svakom pretnjom. Nastavlja se, ističe, modernizacija i kopnene vojske.

Ne trkamo se ni sa kim, ali moramo da obnavljamo vojsku koja je postradala 1999. godine. Obnova je počela tek 2012. godine kada je Vučić postao ministar odbrane i kada je krenula saradnja sa Rusijom. Dotad smo samo prodavali. Moramo da gledamo svoja posla, i svako treba da gleda svoja i nikoga ne treba da se tiče kako ćemo čuvati našu bezbednost - kaže Vulin.

On ističe da mnogima smeta samostalna politika koju vodi Aleksandar Vučić i mnogi bi “želeli da ga stave u neki džep”.

- Želeli bi da mu naređuju, ali on nije takav i Srbija nije takva zemlja - ističe ministar, dodajući da je sve tako zahvaljujući politici koja jača domaću vojsku i vodi računa o vojnoj nezavisnosti. Jaka vojska kupuje mir. Što smo vojno jači, to je u regionu situacija stabilnija - ističe Vulin.

On kaže i da će javnost brzo biti obaveštena o nastavku razgovora sa predstavnicima Belorusije koja će obezbediti još četiri aviona MiG.

- Ovo je dobra vest za srpsko vazduhoplovstvo. Od 1999. godine nismo imali respektabilno vazduhoplovstvo, a ono sada to jeste. Kada jačate vojsku, jačate i političke, ekonomske i ukupne kapacitete zemlje. Svako ulaganje u vojsku je ulaganje u dinar i u lokalnu zajednicu - objašnjava ministar.

Govoreći o uticaju koji predsednik Srbije ima u svetu, Vulin ističe da su njegovi sastanci sa velikim državnicima znak da se o stavu Srbije vodi računa.

- Aleksandar Vučić je ove nedelje u Mostaru, razgovaraće sa ministrom Grčke, doći će francuski ministar, biće sa premijerkom Nemačke, videće se sa Makronom, Tuskom, Mogerini, Erdoganom… Zamislite koji je nivo raznih ličnih poruka koje dobija. I sve to govori o čoveku čija se reč vrednuje i dokaz je da je njegova “snaga” prevazišla snagu njegove zemlje - kaže Vulin.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vulin kaže da su se stvari menjale kroz godine.

1999. godine silom smo proterani sa KiM, izborili smo se za Rezoluciju 1244 i to je jedino što smo uspeli. 2004. godine kada je Kosovo gorelo, niko nije reagovao i tada je propuštena velika prilika. 2008. godine kada je krenulo jednostrano priznanje, imali smo više šansi i mogućnosti, ali ništa nije urađeno. Naši lideri su se svađali, neki su pobegli u Rumuniju, neki su organizovali skupove i to je bilo sve. Kada je 2012. godine Vučić došao, već smo imali situaciju da nam zemlje Kvinte kažu “o čemu vi pričate, pa pitanje Kosova je već gotovo, nemamo šta da razgovaramo. Završite sa nezavisnim Kosovom”. Kao što znate, to se nije dogodilo. Danas vidimo diplomatsku inicijativu Vučića, veliku borbu, ali vidimo koliko je teško i koliko ovo prevazilazi naše snage. Ipak, imamo saveznike i Vučića koji se grčevito bori da se stvari promene i vrate u korist srpskog naroda - kaže ministar za “Novo jutro”.

Na međunarodnoj konferenciji je, kako kaže, podsetio na ZSO i na činjenice “koje su mnogi zaboravili”.

- Upozorio sam međunarodnu zajednicu da je migrantska kriza počela na Kosovu, ne u Siriji i Iraku. Podsetio sam da je Kosovo postalo leglo kriminala. Zaboravili smo kakva je to teritorija i šta sve odatle može da ugrozi Evropu - ističe Vulin.

Kako kaže, nema ponovnog pregovaranja oko ZSO

- ZSO je već ispegovorena. Vučić će dati sve od sebe, u stanju je da se bori i ličnim autoritetom može da obezbedi da ga čuju najmoćniji na svetu - kaže ministar odbrane.

Video/Tekst: pink.rs - Foto: mod.gov.rs