• 07
  • 04

Шиптарске власти у Приштини су у невиђеној паници због договора Србије и Русије о испоруци моћних борбених хеликоптера Ми-35 нашој војсци, сазнаје Информер. 

Приштина је претходних дана дипломатским каналима и контактима покушавала да утиче на ЕУ, САД и НАТО пакт да спрече наставак војно-техничке сарадње Београда и Москве, који подразумева и хитну испоруку четири борбена хеликоптера Ми-35 и још толико транспортних летелица Ми-17. Шиптарима највише сметају хеликоптери Ми-35, које стручњаци називају 'летећим тврђавама' и којима српски војници до Приштине могу да стигну за само 45 минута!

'Убица тенкова'
Према речима наших одлично обавештених извора, шиптарска власт је на бројним адресама у Бриселу и Вашингтону дигла панику тврдњама да Русија убрзано опрема Србију за нови рат.

- Албанци су у великом страху од испоруке новог руског наоружања српској војсци. Највише их брине долазак четири јуришна хеликоптера Ми-35, које западни војни стручњаци зову "летећа тврђава" и "убица тенкова". Летелица је опремљена топовима, ракетама ваздух-ваздух и ваздух-земља, и невиђено је брза. Максимална брзина јој је до 310 км/х, а Шиптари су израчунали да српска војска њима може да из база у централној Србији до Приштине стигне за 45 минута. Зато су у огромној паници! - објашњава Информеров извор, угледни западни дипломата који је инсистирао на анонимности.

Војни коментатор Мирослав Лазански, говорећи о новом војном појачању Србије, каже да се овај хеликоптер, тачније "летећи тенк", одлично показао на ратишту у Сирији и Авганистану.

- То је последња реч модерног ратног ваздухопловства. Хеликоптер Ми-35 иде брзином већом од 300 километара на сат, одличан је за борбу против циљева на земљи, кабина му је оклопљена, а може и да превезе мало борбено одељење војника. Крајем прошле године набављени су и хеликоптери Х-145 и добро је то што ће Србија имати три врсте јуришних хеликоптера, 'газела', Ми-35 и Х-145 - подвлачи Лазански. Према његовим речима, набавка додатних хеликоптера Ми-17 велики је технички скок ваздухопловства.

Текст/ Фото: informer.rs