• 16
  • 11

„Нисам ја дошао на место министра унутрашњих послова зато што сам полицајац већ зато што треба са полицајцима да дам све од себе да се што више криминалних активности спречи, препозна, расветли а живот криминалаца учини што је могуће тежим. Спреман сам да радим, да учим и да се борим. Ова функција је веома изазовна, имам част да оперативно водим рат са мафијом и знам да то и мене и моју породицу чини метом. 

За то нико није спреман али то је ризик који је моја породица прихватила а ја знам да је вредан оног за шта се борим, за Србију у којој су обичан човек и његова деца мирни, сигурни, заштићени”, каже у интервјуу за „Политику” Александар Вулин, министар унутрашњих послова Србије, одговарајући на наше питање да ли је спреман за борбу са мафијом и да ли наша земља коначно може да се обрачуна са организованим криминалом. 

 

„Председник Вучић не говори узалуд и када он каже да је почео рат, онда рат јесте почео, он је своју главу одавно прежалио и његова породица трпи више него што можете да разумете. Рат је објављен и водиће се до краја, или нашег или њиховог”, додаје Вулин.

Недавно сте именовани за министра унутрашњих послова Србије. Са Небојшом Стефановићем, који је дошао на чело Министарства одбране, ротирали сте се на министарским функцијама. Шта се добија овом ротацијом у два ресора силе? Шта ће полиција добити вашим доласком? 

Ништа не почиње од нуле и ништа се неће завршити са мном. Свако од нас је дао свој допринос у ресору у коме је радио, резултати су видљиви и свако од нас је свом наследнику оставио боље и снажније министарство него што га је затекао. Резултати и енергија коју уносимо у рад, препоручили су нас и за нова места. И Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова су награда и огромна одговорност. 

Које сте циљеве зацртали долазећи на место министра полиције и шта су приоритети и даљи план рада у МУП-у? 

Мој циљ је да заштитимо обичног човека и његову породицу. Да искоренимо улични криминал, рекет, дилере. Неће бити лако, али вреди живети и борити се за такав циљ. Материјалне прилике у МУП-у су далеко боље него што их је затекао министар Стефановић. Сви започети пројекти ће се наставити а ја ћу радити на даљем јачању и опремању и наравно унећу неке новине. Изнад свега припадник МУП-а мора бити опремљен, сигуран у подршку свог министарства и, у мери у којој то стање у држави омогућава, материјално мотивисан. Желим јаку и задовољну полицију.

 

 

Један од ваших првих задатака као министра полиције био је одлазак у село Штав код Куршумлије где сте обишли полицајце на које су 29. октобра из правца Косова из аутоматског оружја пуцали непознати нападачи. Колико су угрожени наши полицајци у копненој зони безбедности? У колико се тешкој позицији Србија тренутно налази када је реч о Косову и Метохији? 

Веома, са простора КиМ у крађу шуме долазе банде Шиптара. Опремљени су системима веза, дроновима, модерном механизацијом и увек воде наоружане чуваре који пуцају чим виде наше припаднике. КПС им није препрека већ савезник, КФОР објашњава да то није његова одговорност, а највећи проблем је тај што је простор уз административну линију опустео и што има мало Срба. Баш зато сматрам да наши припадници морају бити још опремљенији и заштићенији. 

Наша позиција у вези са КиМ је изузетно тешка и неће бити ништа лакша са протеком времена. Избор демократског кандидата за председника Америке још ће додатно усложити прилике уколико се настави са политиком брачног пара Клинтон. Председник Вучић води храбру, тврдоглаву и мудру борбу која није лака и њен крај није известан. Превише је фактора да би се сада могло рећи како ће се ствари развијати. У Приштини се формирају владе које немају храбрости да свом народу кажу истину, да им независност није неповредива, и да је ОВК чинила злочине и над Србима и над Шиптарима. Наш председник има и храбрости и поштења да Србима каже истину да ће сваки компромис бити болан али да је без обзира на то нужан. Верујем да би се ми са Шиптарима одавно договорили само да није страног мешања. Вековима су Срби и Шиптари живели у додиру и никада нису ни научили ни пожелели да живе заједно. Ми бисмо се разумели да због мира и будућности и не треба да живимо заједно и тако би почело решавање нашег сукоба који не престаје.

 

 

ЕУ и друге велике силе мисле да Србија може да изгуби све, да не тражи ништа и да мирно посматра стварање велике Албаније на свом простору. Можда то ћутке подносе у Црној Гори или Северној Македонији али Србија неће ћутати. Ако се решава национално питање Шиптара, онда се мора решити и национално питање Срба. Што свет дозволи Шиптарима неће моћи да забрани Србима. Процес уједињења Срба у јединствен политички народ је скоро окончан, а из тог процеса следиће и даља уједињења, и то је незаустављиво. Зато када кажем да је Александар Вучић председник свих Срба то није став, то је чињеница о којој можете да мислите шта хоћете али не можете да је оспорите. 

Полиција је 3. новембра у једном хангару код Аранђеловца запленила око 628 килограма сканка и ухапсила девет особа. Тог дана, обишли сте припаднике УКП-а који су извели ову акцију и поручили да посвећеност и рад припадника МУП-а, нарочито оних који се боре против дроге, даје резултате. Какви су резултати у заплени наркотика ове године, колико је дроге заплењено? 

Ове године је заплењено скоро седам тона различитих наркотика. Ако овако наставимо ова година ће бити рекордна. То јесте плод повећаног транзита и нажалост конзумирања али изнад свега огромног рада припадника свих управа а посебно управе за борбу против трговине наркотицима. Дрога је велико зло, 80 одсто свих кривичних дела је последица трговине наркотицима. Сва мафијашка убиства су изазвана само и једино обрачунима због трговине дрогом. Нарко-картели су толико богати и моћни да могу да плате за било чију главу и зато сам још више захвалан свим полицајцима што не поклекну и што настављају да се боре. 

Полицајци су ове године често били и на мети нападача. Забележени су случајеви да су изгредници полицајце физички нападали, псовали, гађали каменицама, уједали... Да ли ћете радити на томе да ових напада буде мање, као и да се повећа поверење грађана у полицију? 

Нису пијане будале и силеџије које нападају полицију такве зато што немају поверења у полицију већ су то зато што су пијане будале и силеџије. Не бих се сложио да нема поверења у полицију, па када вам се било шта деси, кога позовете прво, наравно полицију. Оштре законске казне и њихово доследно спровођење ће смањити нападе, а не интернет кампање и билборди на којима пише „Стоп насиљу”. Када неко нападне лекара, новинара, судију, цела јавност са правом устане у одбрану нападнутог. Када се нападне, повреди, често и убије полицајац то се подразумева и нема ни осуде ни солидарности. 

 

 

На рушилачким демонстрацијама у јулу месецу, полицајцу су поломљене обе ноге, дај боже да не остане инвалид, повређене су десетине полицајаца и то никога не узнемирава. Хвала председнику Вучићу што се сетио тешко повређеног полицајца и што га је одликовао, заслужио је орден. Као министар учинићу све да заштитим сваког полицајца који је радио свој посао, и да га заштитим од свега, опремом и снагом од силеџија, а јавном и сваком другом подршком од оних који би да их пљују по новинама и траже њихове главе зато што су бранили свој живот, живот својих другова и уставни поредак земље којој су се заклели. Права силeџија нису изнад права оних који бране закон. 

Да ли је и колико полиција прекршила овлашћења и је ли дошло до прекомерне употребе силе током протеста у јулу у Београду? 

Није, никакве прекомерне силе није било, полиција је била уздржана и то јој признају сви који нису непосредно покушали да упадну и опљачкају скупштину. Пуч је једном успео, петог октобра су силеџије најпре запалиле гласачке листиће а онда прогласиле победу. То се више неће поновити. Полиција је била уздржана и веома стрпљива. Није добро испитивати границе стрпљења полицајаца. Сваки хулиган који је био пред скупштином дошао је са жељом да неког повреди а ниједан полицајац није дошао зато што је желео да се са неким потуче. Полиција је радила свој посао, професионално и уздржано. Надам се да нико не очекује да се полиција понаша у складу са препорукама Тање Фајон, да сила буде реципрочна, и да по тој мудрости полиција демонстранте гађа камењем, ломи им ноге, удара металним оградама, пали бакљама, на њих баца кесе са урином... 

 

 

У појединим медијима се спекулише да ћете направити „чистку” у МУП-у, у смислу да неки државни секретари МУП-а више неће обављати тај посао и да ће на њихова места доћи нови људи. Можете ли нам рећи нешто више о томе?

Сваки министар окупља свој тим, па тако и ја. Није то чистка већ нормална промена која иде уз новог министра.

Текст: Политика.рс- Фото: Илустрација - Видео: МУП