• 05
  • 09

Реч је о даљински управљаној електричној беспосадној земаљској борбеној платформи средње величине „МИЛОШ Н“, а основна намена тог система је подршка пешадији и специјалним јединицама у онеспособљавању и неутралисању појединачних и групних пешадијских циљева на растојањима до 800 метара.

Познатији је под надимком „Мали Милош“ и има два оружна подсистема - митраљез М86 калибра 7,62 мм и револверски бацач граната калибра 40 мм. Капацитет борбеног комплета је 500 метака 7,62x54 мм и 6 метака 40x46 мм. Систем поседује савремен оптоелектронски систем са дневном и термовизијском камером са променљивим зумовима као и ласерски мерач даљине. Све је интегрисано са системом за управљање ватром који на основу измерене даљине до циља и изабраног оружног подсистема може и аутоматски да заузме потребне елементе за гађање. Системом се управља са безбедног удаљеног места из командно-логистичког возила или помоћу преносног управљачког пулта. Поседује савремени комуникациони систем који остварује поуздано управљање возилом чак и у урбаним условима тј. условима без оптичке видљивости.


 

Тренутна аутономија возила износи нешто више од 90 минута, али је у току тестирање новог батеријског пакета којим ће аутономија и брзина кретања бити вишеструко увећана.
 
Тактичка предност коју има у односу на друге платформе у својој категорији, јесте та да може да прође кроз врата стандардне ширине (80 цм) и да се пење уз степенице, што омогућује додатну версатилност, односно, може се кретати и извршавати задатке унутар објеката. Платформа је балистички заштићена од оружја калибра 5,56 мм и 7,62 мм.
 
„Мали Милош“ показао се као изузетно прецизно борбено возило, и као пионир беспосадних земаљских платформи у нашој војсци отворио је врата за даље модификације и унапређења.

У току је израда и испитивање логистичко-транспортне варијанте под називом „МИЛОШ Л“, која ће поред стандардних логистичких потреба дотура терета на прву борбену линију, као што су муниција, храна, вода,  служити и за евакуацију рањеника са борбених положаја.
 
У наредном периоду планира се модификација система „МИЛОШ Н“ додавањем наоружања већег калибра којим би овај систем постао и против-оклопно возило. Једно од планираних унапређења у даљем периоду је и имплементација паметних функција којим би „Мали Милош“ добио могућност аутоматизованог кретања, препознавања и избегавања препрека и враћања на почетни положај, као и самосталног кретања тј. праћења војника у току њиховог кретања.
 
Имајући у виду да је основна намена даљински управљане беспосадне платформе „Милош“ заштита људства, домет које возило „Милош“ може да успостави од командно-управљачког возила је око два километра. Заједно са дометом митраљеза од 800 метара то значи да је оператер возила удаљен 2,8 километара од борбене линије фронта. Ово возило је ефикасно за уништавање циљева до 800 метара митраљезом и до 350 метара бацачем граната.
 
Беспосадна платформа на даљинско управљање „Милош“ већ је показала своје квалитете и значајно ће побољшати оперативне способности Војске Србије.

Текст/ Фото/ Видео: МОД/ vulin.rs