• 11
  • 02

„Vi se zovete Šiptari, ja vas sa poštovanjem tako zovem. Ako budete u svojoj gramatici i književnosti promenili ime države, naroda i počeli da se međusobno oslovljavate engleskom verzijom imena vaše zemlje, verovatno će i Srbi vremenom početi tako da vas zovu, ali do tada nema uvrede u reči Šiptar, jer je Šiptar sinonim za Albance i prestanite da nas učite kako da govorimo i pišemo“,  rekao je ministra Vulin.
 
Ministar je naveo da je strpljivo čekao poslanika Kamberija da dođe u parlament da bi mu u lice, kako i dolikuje, rekao šta ima, ali da se on nije pojavio.

Istakavši da je ponosan što u Srbiji svako ima pravo da govori svojim jezikom, ministar Vulin je naveo da to pravo svojim zemljacima Šiptarima nikada ne bi uskratio, da oni imaju pravo da govore na svom jeziku i da poslanika Kamberija zbog toga poštuje  i da će se boriti da on uvek ima pravo da govori na svom jeziku.
 
Komentarišući navode da je naziv „Šiptar“ uvredljiv,  ministar Vulin je naveo da u tome nema ni mržnje, ni uvrede.
 
„Nije sramota biti Šiptar, naprotiv, treba da budeš ponosan na to, ali je sramota da misliš da možeš u ime Srba da odlučuješ kako će da govore. Sramota je da se vodi medijska haranga protiv suda, zato što u prvom stepenu nije presudio onako kako Kamberi i „Žene u crnom“ misle. Ko ste vi da odlučujete šta će sud u Republici Srbiji  da sudi i kako će da sudi?“, upitao je ministar Vulin i podsetio da se nijedna sudijska organizacije nije oglasila ovim povodom da zaštiti pravosuđe.

Ministar Vulin je podsetio da su Šiptari u 20. veku tri puta promenili ime i da su posle sloma Otomanske imperije rekli da više nisu Arnauti, jer je to turska reč i da su usvojili naziv Šiptar i Šćiprija.

„Srbi su dobili tu reč iz njihovog jezika, bez prevoda, izgovarali je tako kako jeste“, naveo je ministar Vulin i dodao da je predsednik Turske Redžep Tajp Erodogan pre nekoliko nedelja, na konferenciji sa premijerom Albanijem Edijem Ramom, rekao Arnauti, jer se u Turskom i danas kaže Arnauti.

„Kako to sada nije uvredljivo. Što se ne ljutite na Erdogana. Što se ljutite na sve Srbe samo zato što govore svojim jezikom Ovo je borba da Srbi imaju pravo da govore svojim jezikom. Nema uvrede. Beskrajno poštujem Šiptare, njihovu istoriju, civilizaciju, tradiciju“, naveo je ministar Vulin.

Ministar je istakao da će oprostiti lične uvrede, ali da ne može da pređe preko toga da je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević masovni ubica, da je srpski narod genocidan i da se predsednik Srbije Aleksandar  Vučić uvodi u kontekst nasilja i ubistava.
 
„Te laži neću dopustiti i neću dopustiti da tako tiho prođe, da se sudovima u Srbiji nameće šta će i kako će suditi,  da se vrši pritisak na pravosuđe i da se Srbima zabrani da govore na svom jeziku“, zaključio je ministar Vulin.
 
Ministar je naveo da bi poslanika Kamberija voleo da uporedi sa Esad Pašom  Toptanijem, Šiptarom koji je hteo da srpski i šiptarski narod budu najbliži saveznici na Balkanu, koji je bio na vlasti kada se srpska vojska povlačila 1915. godine i kada je za nju bilo i hleba i skloništa i dobrote.

Tekst/ Video: MUP - Foto: Tanjug