• 25
  • 03

Ministar Vulin koji je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Godfrijem prisustvovao završnoj vežbi pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice  i Specijalne jedinice Vojske SAD – Zelenih beretki, istakao je da naše snage bezbednosti, možda, ponekada mogu za svojim kolegama da zaostanu u kvalitetu oružja i opreme, ali nikada u kvalitetu ljudi, njihovoj obučenosti, motivisanosti i hrabrosti.  

Ministar je istakao da postoje jače i snažnije jedinice u svetu, ali da nijedna nije žilavija od pripadnika SAJ-a i srpske policije.
 
„U modernom svetu nije pitanje da li će biti terorističkog napada, već kada će ga biti i za taj trenutak mi moramo biti spremni. Posvetili ste svoje živote pripremama da kada taj trenutak dođe zaštitite svoje ljude, svoju zemlju, porodice. Posvetili ste svoj život spremnosti da u tom trenutku znate sve, budete obučeni i opremljeniji, hrabriji i mudriji od terorista protiv kojih se borite“, poručio je ministar pripadnicima SAJ i Zelenih beretki.


 

Prema njegovim rečima, upravo zbog toga su ovakve zajedničke obuke značajne, jer svako učenje od kolega iz čitavog sveta, onih koji su u nekim stvarima iskusniji i znaju više od nas, doprinosi povećanju naše efikasnosti.
 
„Vreme koje je pred nama pokazaće šta smo sve naučili, a verujem i da su naši gosti imali šta da nauče od nas“, rekao je ministar Vulin.
 
Ambasador SAD Entoni Godfri u ime američke vlade čestitao je učesnicima vežbe na neverovatnom poslu koji su zajedno obavili i podsetio da je ovo šesta zajednička vežba američkih snaga za specijalne operacije i SAJ-a.
 
Prema njegovim rečima, u slučaju terorističkog napada ljudi treba da znaju da pripadnici ove dve jedinice imaju potrebne veštine i znanja da savladaju teroriste i spasu ljude.
 
„Nastavićemo da gradimo i jačamo naše veze u budućnosti“, rekao je Godfri istakavši da su lekcije iz oblasti pružanja prve pomoći povređenima na njega ostavile poseban utisak.
 
„SAD i Srbija imaju iste temeljne vrednosti koje su nam zajedničke sa našim prijateljima širom slobodne i ujedinjene Evrope. Nije poenta doneti smrt, već sačuvati život, slobodu i potragu za srećom“, istakao je Godfri.
 
Komandant SAJ-a Spasoje Vulević istakao je da je ovom vežbom uspešno završen šesti združeni, zajednički kombinovani trening Zelenih beretki i SAJ-a, koji za cilj imaju jačanje zajedničkih kapaciteta u borbi protiv terorizma i drugih bezbednosnih izazova u regionu i šire.  
 
„Trening je bio izuzetno zahtevan i obuhvatao je unapređenje i razmenu standardnih operativnih procedura i upoznavanje sa načinom rada obe jedinice“, rekao je Vulević i zahvalio se svima koji su učestvovali u organizaciji ove vežbe.
 
Pripadnici SAJ  i Zelenih beretki prikazali su veštine i znanja stečena tokom jednomesečne zajedničke obuke kroz vežbu rešavanja talačke situacije, savladavanja terorista i evakuacije i zbrinjavanja povređenih tokom akcije.

Tekst/ Foto/ Video: MUP