• 16
  • 11

„Nisam ja došao na mesto ministra unutrašnjih poslova zato što sam policajac već zato što treba sa policajcima da dam sve od sebe da se što više kriminalnih aktivnosti spreči, prepozna, rasvetli a život kriminalaca učini što je moguće težim. Spreman sam da radim, da učim i da se borim. Ova funkcija je veoma izazovna, imam čast da operativno vodim rat sa mafijom i znam da to i mene i moju porodicu čini metom. 

Za to niko nije spreman ali to je rizik koji je moja porodica prihvatila a ja znam da je vredan onog za šta se borim, za Srbiju u kojoj su običan čovek i njegova deca mirni, sigurni, zaštićeni”, kaže u intervjuu za „Politiku” Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, odgovarajući na naše pitanje da li je spreman za borbu sa mafijom i da li naša zemlja konačno može da se obračuna sa organizovanim kriminalom. 

 

„Predsednik Vučić ne govori uzalud i kada on kaže da je počeo rat, onda rat jeste počeo, on je svoju glavu odavno prežalio i njegova porodica trpi više nego što možete da razumete. Rat je objavljen i vodiće se do kraja, ili našeg ili njihovog”, dodaje Vulin.

Nedavno ste imenovani za ministra unutrašnjih poslova Srbije. Sa Nebojšom Stefanovićem, koji je došao na čelo Ministarstva odbrane, rotirali ste se na ministarskim funkcijama. Šta se dobija ovom rotacijom u dva resora sile? Šta će policija dobiti vašim dolaskom? 

Ništa ne počinje od nule i ništa se neće završiti sa mnom. Svako od nas je dao svoj doprinos u resoru u kome je radio, rezultati su vidljivi i svako od nas je svom nasledniku ostavio bolje i snažnije ministarstvo nego što ga je zatekao. Rezultati i energija koju unosimo u rad, preporučili su nas i za nova mesta. I Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova su nagrada i ogromna odgovornost. 

Koje ste ciljeve zacrtali dolazeći na mesto ministra policije i šta su prioriteti i dalji plan rada u MUP-u? 

Moj cilj je da zaštitimo običnog čoveka i njegovu porodicu. Da iskorenimo ulični kriminal, reket, dilere. Neće biti lako, ali vredi živeti i boriti se za takav cilj. Materijalne prilike u MUP-u su daleko bolje nego što ih je zatekao ministar Stefanović. Svi započeti projekti će se nastaviti a ja ću raditi na daljem jačanju i opremanju i naravno uneću neke novine. Iznad svega pripadnik MUP-a mora biti opremljen, siguran u podršku svog ministarstva i, u meri u kojoj to stanje u državi omogućava, materijalno motivisan. Želim jaku i zadovoljnu policiju.

 

 

Jedan od vaših prvih zadataka kao ministra policije bio je odlazak u selo Štav kod Kuršumlije gde ste obišli policajce na koje su 29. oktobra iz pravca Kosova iz automatskog oružja pucali nepoznati napadači. Koliko su ugroženi naši policajci u kopnenoj zoni bezbednosti? U koliko se teškoj poziciji Srbija trenutno nalazi kada je reč o Kosovu i Metohiji? 

Veoma, sa prostora KiM u krađu šume dolaze bande Šiptara. Opremljeni su sistemima veza, dronovima, modernom mehanizacijom i uvek vode naoružane čuvare koji pucaju čim vide naše pripadnike. KPS im nije prepreka već saveznik, KFOR objašnjava da to nije njegova odgovornost, a najveći problem je taj što je prostor uz administrativnu liniju opusteo i što ima malo Srba. Baš zato smatram da naši pripadnici moraju biti još opremljeniji i zaštićeniji. 

Naša pozicija u vezi sa KiM je izuzetno teška i neće biti ništa lakša sa protekom vremena. Izbor demokratskog kandidata za predsednika Amerike još će dodatno usložiti prilike ukoliko se nastavi sa politikom bračnog para Klinton. Predsednik Vučić vodi hrabru, tvrdoglavu i mudru borbu koja nije laka i njen kraj nije izvestan. Previše je faktora da bi se sada moglo reći kako će se stvari razvijati. U Prištini se formiraju vlade koje nemaju hrabrosti da svom narodu kažu istinu, da im nezavisnost nije nepovrediva, i da je OVK činila zločine i nad Srbima i nad Šiptarima. Naš predsednik ima i hrabrosti i poštenja da Srbima kaže istinu da će svaki kompromis biti bolan ali da je bez obzira na to nužan. Verujem da bi se mi sa Šiptarima odavno dogovorili samo da nije stranog mešanja. Vekovima su Srbi i Šiptari živeli u dodiru i nikada nisu ni naučili ni poželeli da žive zajedno. Mi bismo se razumeli da zbog mira i budućnosti i ne treba da živimo zajedno i tako bi počelo rešavanje našeg sukoba koji ne prestaje.

 

 

EU i druge velike sile misle da Srbija može da izgubi sve, da ne traži ništa i da mirno posmatra stvaranje velike Albanije na svom prostoru. Možda to ćutke podnose u Crnoj Gori ili Severnoj Makedoniji ali Srbija neće ćutati. Ako se rešava nacionalno pitanje Šiptara, onda se mora rešiti i nacionalno pitanje Srba. Što svet dozvoli Šiptarima neće moći da zabrani Srbima. Proces ujedinjenja Srba u jedinstven politički narod je skoro okončan, a iz tog procesa slediće i dalja ujedinjenja, i to je nezaustavljivo. Zato kada kažem da je Aleksandar Vučić predsednik svih Srba to nije stav, to je činjenica o kojoj možete da mislite šta hoćete ali ne možete da je osporite. 

Policija je 3. novembra u jednom hangaru kod Aranđelovca zaplenila oko 628 kilograma skanka i uhapsila devet osoba. Tog dana, obišli ste pripadnike UKP-a koji su izveli ovu akciju i poručili da posvećenost i rad pripadnika MUP-a, naročito onih koji se bore protiv droge, daje rezultate. Kakvi su rezultati u zapleni narkotika ove godine, koliko je droge zaplenjeno? 

Ove godine je zaplenjeno skoro sedam tona različitih narkotika. Ako ovako nastavimo ova godina će biti rekordna. To jeste plod povećanog tranzita i nažalost konzumiranja ali iznad svega ogromnog rada pripadnika svih uprava a posebno uprave za borbu protiv trgovine narkoticima. Droga je veliko zlo, 80 odsto svih krivičnih dela je posledica trgovine narkoticima. Sva mafijaška ubistva su izazvana samo i jedino obračunima zbog trgovine drogom. Narko-karteli su toliko bogati i moćni da mogu da plate za bilo čiju glavu i zato sam još više zahvalan svim policajcima što ne pokleknu i što nastavljaju da se bore. 

Policajci su ove godine često bili i na meti napadača. Zabeleženi su slučajevi da su izgrednici policajce fizički napadali, psovali, gađali kamenicama, ujedali... Da li ćete raditi na tome da ovih napada bude manje, kao i da se poveća poverenje građana u policiju? 

Nisu pijane budale i siledžije koje napadaju policiju takve zato što nemaju poverenja u policiju već su to zato što su pijane budale i siledžije. Ne bih se složio da nema poverenja u policiju, pa kada vam se bilo šta desi, koga pozovete prvo, naravno policiju. Oštre zakonske kazne i njihovo dosledno sprovođenje će smanjiti napade, a ne internet kampanje i bilbordi na kojima piše „Stop nasilju”. Kada neko napadne lekara, novinara, sudiju, cela javnost sa pravom ustane u odbranu napadnutog. Kada se napadne, povredi, često i ubije policajac to se podrazumeva i nema ni osude ni solidarnosti. 

 

 

Na rušilačkim demonstracijama u julu mesecu, policajcu su polomljene obe noge, daj bože da ne ostane invalid, povređene su desetine policajaca i to nikoga ne uznemirava. Hvala predsedniku Vučiću što se setio teško povređenog policajca i što ga je odlikovao, zaslužio je orden. Kao ministar učiniću sve da zaštitim svakog policajca koji je radio svoj posao, i da ga zaštitim od svega, opremom i snagom od siledžija, a javnom i svakom drugom podrškom od onih koji bi da ih pljuju po novinama i traže njihove glave zato što su branili svoj život, život svojih drugova i ustavni poredak zemlje kojoj su se zakleli. Prava siledžija nisu iznad prava onih koji brane zakon. 

Da li je i koliko policija prekršila ovlašćenja i je li došlo do prekomerne upotrebe sile tokom protesta u julu u Beogradu? 

Nije, nikakve prekomerne sile nije bilo, policija je bila uzdržana i to joj priznaju svi koji nisu neposredno pokušali da upadnu i opljačkaju skupštinu. Puč je jednom uspeo, petog oktobra su siledžije najpre zapalile glasačke listiće a onda proglasile pobedu. To se više neće ponoviti. Policija je bila uzdržana i veoma strpljiva. Nije dobro ispitivati granice strpljenja policajaca. Svaki huligan koji je bio pred skupštinom došao je sa željom da nekog povredi a nijedan policajac nije došao zato što je želeo da se sa nekim potuče. Policija je radila svoj posao, profesionalno i uzdržano. Nadam se da niko ne očekuje da se policija ponaša u skladu sa preporukama Tanje Fajon, da sila bude recipročna, i da po toj mudrosti policija demonstrante gađa kamenjem, lomi im noge, udara metalnim ogradama, pali bakljama, na njih baca kese sa urinom... 

 

 

U pojedinim medijima se spekuliše da ćete napraviti „čistku” u MUP-u, u smislu da neki državni sekretari MUP-a više neće obavljati taj posao i da će na njihova mesta doći novi ljudi. Možete li nam reći nešto više o tome?

Svaki ministar okuplja svoj tim, pa tako i ja. Nije to čistka već normalna promena koja ide uz novog ministra.

Tekst: Politika.rs- Foto: Ilustracija - Video: MUP