ДОДИК СПРЕМА ОДБРАНУ УЗ 100 АДВОКАТА: У Тужилаштву БиХ настављена саслушања због усвајања декларације о преносу надлежности

пише: С. МИШЉЕНОВИЋ
НАСТАВЉЕНО је саслушање званичника Републике Српске у Тужилаштву БиХ, због наводног напада на уставни поредак Босне и Херцеговине јер је Народна скупштина РС, крајем прошле године, усвојила закључке и Декларацију о враћању надлежности.

Милорад Додик - Фото: В. Трипић
Милорад Додик - Фото: В. Трипић

Последњи функционери који су били у Тужилаштву БиХ су министарка финансија РС Зора Видовић, потпредседник НС РС Милан Петковић и посланик Маринко Драгишић. Врх Републике Српске - који чине Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, Радован Вишковић премијер РС и Жељка Цвијановић, председница РС - још није добио позиве за саслушање.

- Оптужити мене и руководство Српске за рушење уставног поретка је одлична прилика.

Драге воље у томе учествујем и молим Бога да они не одустану, јер ће онда добити аргументацију. Отићи ћу тамо са 100 адвоката, па ћемо завршити. И ако ме осуде, ићи ћемо даље, до Уставног и Европског суда. Јесу ли спремни да иду у то, ја јесам - поручио је Милорад Додик.

Каже, као изабраног функционера РС, једино што га занима је - Република Српска.

- Могао би да водим комотнији живот и да нешто учиним, па да ме славодобитно дочекују у Вашингтону и на другим местима. Пробао сам и то, али се испоставило да је све лицемерје.

Све што сада радим је за тренутни и дугорочни интерес мог народа. Изабран сам да се борим управо за ту позицију, а они који су хтели да девастирају Републику Српску су нервозни и спремни да то учине на брз и ефикасан начин, по систему: "Да се Америка мора вратити овде, да заврши недовршени посао". Ја то не смем да дозволим и верујем да ће народ разумети - наглашава Додик, уверен да ако се сада попусти више неће бити прилике да се одупре и било шта уради.

Подсетимо, Народна скупштина РС је 10. децембра - на посебној седници о враћању пренесених надлежности - усвојила Декларацију о уставним принципима и четири информације са закључцима. Тужилаштво БиХ је потом формирало предмет против више особа због, како су навели, основане сумње да су починила кривично дело напада на уставни поредак.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: novosti.rs/ В. Трипић | 19.01.2022.


Најновије