• 14
  • 09

Корени 63. падобранске бригаде датирају од оснивања првог падобранског батаљона, формираног уз помоћ савезничких снага 14. октобра 1944. године.

Предности падобранских јединица и обуке коју спроводе, довеле су до формирања 63. падобранска бригаде 1967. године у Нишу, битно различите од претходних падобранских јединица нарочито по извиђачкој и диверзантској обуци. Из једне ваздушно-десантне јединице, 63. падобранска израсла је у специјалну падобранску бригаду, а захваљујући успешном извршавању бројних мирнодопских и ратних задатака, као и врхунској оспособљености припадника, ова бригада заузела је престижно место међу специјалним јединицама Војске Србије.


 

За показану храброст и учињена херојска дела током борбених задатака, 63. падобранска бригада 1999. године одликована је Орденом народног хероја.
 
Организацијским променама из 2006. године 63. падобранска бригада практично се гаси и бива преформирана у 63. падобрански батаљон у саставу новонастале Специјалне бригаде. Историјска неправда да се херојска бригада сведе на ниво батаљона, као и да буде кажњена због своје славне ратне прошлости, никада није смела да се деси.

Захваљујући садашњем државном и војном руководству, свесном да су Србији у складу са стратегијама националне безбедности и одбране, потребне снажне, обучене, опремљене и високо мобилне јединице, 63. падобранској враћен је дуг части – поново је постала бригада, којој је у јуну ове године врховни командант Војске Србије Алексанадар Вучић уручио ратну заставу, као симбол слободе, части и образа Србије.
 
Континуирано улагање у унапређење животног стандарда, опремање и обуку припадника 63. падобранске бригаде, најбољи су начин да се покаже колико су рад, залагање и поднете жртве у одбрани отаџбине препознати, колико се цене и поштују.

Од ове године припадници 63. падобранске бригаде добили су и нове униформе, које имају битну улогу у извршењу наменских задатака. У изради нових униформи извиђачких, диверзантских и падобранских јединица први пут учествовали су њихови крајњи корисници, који су у дизајн имплементирали своја искуства. Нова униформа, у односу на претходну М-10, пружа бољу заштиту тела у екстремним временским условима, јер је за падобранце и извиђаче од изузетне важности заштита тела од негативних атмосферских услова, уз истовремену слободу покрета и могућност брзог реаговања. Комплети нових униформи састоје се од 26 делова који су компатибилни са осталом борбеном опремом и оружјем.
 
Такође, опремање новим падобранима и савременом опремом омогућило је да се обука 63. падобранске бригаде у садејству са јединицама РВ и ПВО, интензивира. У сегменте те обуке спадају и недавно реализовани десанти са великих висина, више од 4.000 метара, као и прелети падобраном на удаљеностима већим од 30 километара.

Ове године, први пут након скоро 30 година, извршен је скок на воду, што представља значајан помак у обуци падобранаца. Интензивирана је и обука у скоковима у ноћним условима, а изводе се и ноћни прелети. Набавка транспортних хеликоптера Ми-17 омогућила је проширење транспортних капацитета, а тиме и могућности десантирања падобранаца.
 
Захваљујући свему наведеном, тимови 63. падобранске бригаде оспособљени су за реализацију задатака од највишег значаја и високо су мотивисани да на најбољи начин помогну својој земљи и свом народу.

Текст/ Фото/ Видео: МОД/ vulin.rs