Кремљ упозорава: Санкције против председника су мера без преседана равна прекиду односа

Потенцијално увођење нових санкција Сједињених Америчких Држава, након којег ће неизбежно уследити одговор Русије, у равни је са иницијативом за прекид односа, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Дмитриј Песков - Фото: СПУТНИК/ В.П.
Дмитриј Песков - Фото: СПУТНИК/ В.П.

„Ради се о санкцијама које се, с обзиром на неизбежан адекватан одговор, фактички могу поистоветити са иницијативом за прекид односа. Формулисање тих санкција је, на крају крајева, немогуће другачије тумачити. Увођење санкција против шефа државе и против лидера Русије је мера без преседана која је упоредива са прекидом односа... Шта је Русија спремна да учини? Русија је увек спремна и увек ће чинити оно што најбоље одговара интересима наше земље““, рекао је портпарол, коментаришући предлог закона о новим санкцијама које би Вашингтон могао да уведе Русији и руском лидеру уколико ситуација у Украјини ескалира.

Песков сматра да су вести о могућим новим санкцијама док трају преговори о безбедности покушај вршења притиска на Русију.
„Таква документа и такве изјаве оцењујемо крајње негативно, посебно у светлу серије преговора која се наставља. Нека су и неуспешни, али су преговори. Наравно, временско поклапање тих изјава са преговорима је покушај вршења притиска на Москву који је априори бесмислен“, прецизирао је портпарол Кремља.

Како је додао, могуће нове санкције САД неће допринети даљој потрази за обострано прихватљивим решењима и не доприносе формирању конструктивне атмосфере током преговора.

Коментаришући чињеницу да санкције могу бити уведене и против „Северног тока 2“, Песков је подсетио да је реч о комерцијалном пројекту, те да је бесмислено да се доводи у везу са безбедношћу.
„Довођење у везу 'Северног тока 2' са безбедносним питањима у Европи је апсурдно. То је још једна потврда шта стоји иза свега тога – покушаји притиска на Русију, покушаји нелојалне економске конкуренције и тако даље“, оценио је он.

Према речима Пескова, Москва засад не планира да одговара на санкције, те се нада да ће победити здрав разум и да су то само гласне изјаве и „звецкање“ у покушају да се утиче на Русију.

Јуче је група од 25 чланова америчког Сената из Демократске партије, на челу са председником Одбора за спољне послове Робертом Менендезом, представила предлог закона о новим санкцијама Русији и председнику Владимиру Путину које би Вашингтон могао да уведе уколико ситуација у Украјини ескалира.

Међутим, Русија већ месецима, из дана у дан, понавља да нема никакву намеру да се војно меша у ситуацију у Украјини.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: СПУТНИК/ В.П. | 13.01.2022.


Најновије