"МАЛИ МИЛОШ" НАПАДА ТЕНКОВЕ: Војска Србије ове године очекује испоруку нове серије домаћих беспосадних платформи

пише: Р. Др.
ВОЈСКА Србије од ове године требало би да буде јача за најмање десет савременијих роботизованих платформи "милош Н", који ће се наћи у специјалним и јединицама за брза дејства. Нова верзија домаћег копненог дрона биће наоружана тешким митраљезом калибра 12,7 милиметара и противоклопним ракетним системима од 90 милиметра, какав је систем М-79 "оса".

Мали Милош - Фото: МОД
Мали Милош - Фото: МОД

Нова верзија робот-гусеничара, позната под надимком "мали милош" усавршене су у односу на основни модел. На овом пројекту већ неколико година ради Војнотехнички институт у сарадњи са фабриком "Прва петолетка" из Трстеника. Први овакви роботи ушли су у 72. бригаду за специјална дејства, чији их припадници користе у својим акцијама.

Ова јединица, смештена у Панчеву, између осталих, прва је на списку за набавку новог контингента робота. У овом тренутку капацитети омогућавају производњу свега десетак примерака годишње, што ће већ догодине бити повећано.

- Даљински управљиве борбене станице будућност су ратовања, а Србија је развојем "милоша Н" већ ступила у ову технолошку еру - објашењавају у Министарству одбране. - Домаћа одбрамбена индустрија препознала је светски тренд иновативних платформи које су борбено ефикасне, а истовремено штеде људске животе. Стручњаци ВТИ и "Прве петолетке" савладали су интеграцију тешког митраљеза и противоклопних ракета на једној платформи, која ће би врло брзо требало да уђе у наоружање јединица Копнене војске.

"Мали милош" тренутно постоји у три верзије, од којих је једна вишенаменска - логистичка, транспортна или медицинска. Специјалци 72. бригаде из Панчева користе лако наоружану варијанту копненог дрона. намењен је за подршку борбеним тимовима и уништавање циљева на даљини до 800 метара.

Ова роботизована платформа поседује оптоелектронски систем са дневном и термовизијском камером "спрегнутом" са ласерским мерачем даљине. Све је интегрисано са системом за управљање ватром, који на основу измерене даљине и изабраног оружја аутоматски заузима елементе гађања. "Малим милошем" управља се са безбедне удаљености из командно-логистичког возила или помоћу преносног управљачког пулта. Руководилац дејства овог средства, у борбеним условима, налази се на око 2,8 километара од положаја непријатеља.

ПОХВАЛЕ ИЗ СВЕТА

РАЗВОЈ "малог милоша" ићи ће ка модификацијама за ширу палету наоружања и већи капацитет у логистичкој варијанти. У плану је повећање капацитета батерија, као и увођење "паметног" кретања и савлађивања препрека. Прототип војног дрона представљен је међународној јавности, а посебно добро се показао у жарким условима УАЕ.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст: novosti.rs Фото: МОД | 15.01.2022.


Најновије