• 15
  • 05

„Министар Зиничев је био уз Србију у тешким тренуцима наше историје. Када год је било тешко, када год су нам претиле хуманитарне катастрофе Министарство за ванредне ситуације Руске Федерације било је ту за нас, баш као и особље Српско-руског хуманитарног центра у Нишу“, рекао је министар Вулин након састанка.

Према његовим речима, на састанку је договорен наставак сарадње и нови пројекти који треба да допринесу већој спремности и превентивном деловању у случају ванредних ситуација.

„Договорили смо се и да у нашу земљу дођу стручњаци Министарства за цивилну заштиту, ванредне ситуације и отклањање последица елементарних непогода и провере колико су наше зграде отпорне на земљотресе“, најавио је министар Вулин.

Како је истакао, идеја ових састанака није да се понови оно што је познато, већ да се размотре модалитети превентивних деловања како би се спречиле будуће катастрофе или барем ублажиле њихове последице.

„Министарство за цивилну заштиту, ванредне ситуације и отклањање последица елементарних непогода је вероватно највеће и најорганизованије министарство на свету које се бави спречавањем или решавањем последица различитих катастрофа“, рекао је министар Вулин, истакавши да је помоћ која је у Србију стизала из овога министарства увек била правовремена, садржински комплетна и никада није била повезана са било каквим политичким условљавањем.

„Захвалан сам што ћемо наставити сарадњу и сигуран да ћемо кроз заједничке обуке имати пуно да научимо једни од других“, рекао је министар Вулин.

Министар Зиничев је истакао да је МЧС Русије увек спремно да подели искуства која представљају интерес за српску страну, а стручњаци Министарства ће увек помоћи српским партнерима у случају ванредних ситуација. Српско-руски хуманитарни центар редовно пружа практичну подршку српским колегама у отклањању последица ванредних ситуација. Поручио је да ће МЧС и даље развијати Српско-руски хуманитарни центар који је највећа и јединствена институција тог типа на Балкану.

Министар полиције Србије, на крају радне посете Русији, обишао је и 13. Међународни салон безбедности “Комплексна безбедност 2021“ и информисао се о новим достигнућима у унапређењу опреме и средстава које се користе у ванредним ситуацијама.

Салон је отворен 12. маја, а познат је по богатом програму и демонстрацији  унапређења у области безбедности.

Министар Вулин обишао је и изложбу полицијске опреме, технологије и наоружања „Дигитална полиција“ и изложбени кластер вештина ватрогасаца „Олимп у гашењу пожара“.

Текст/ Фото/ Видео: МУП