Москва: У нередима у Казахстану учествовали страни борци, коначни циљ био државни преврат

У нередима у Казахстану почетком месеца учестовали су страни борци који су стекли искуство у иностранству и на жариштима, рекао је заменик руског министра спољних послова Олег Сиромолотов.

Обојена револуција није успела - Фото: СПУТНИК
Обојена револуција није успела - Фото: СПУТНИК

„Према информацијама снага безбедности Казахстана међу нападачима су били и странци, као и борци који су искуство стекли у иностранству и на жариштима. Тако да се овде ради о агресији међународних терориста који су прошли озбиљну обуку у иностранству“, рекао је руски дипломата у интервјуу за Спутњик.

Према његовим речима, снаге заинтересоване да на силу освоје власт у тој земљи злоупотребиле су мирне протесте.
„Казахстан се суочио са изазовом без преседана када је реч о државности, безбедности и суверенитету“, оценио је Сиромолотов.

Ударну снагу учесника нереда у Алма Ати чинили су дошљаци из неколико страних држава и региона, додао је дипломата.
Терористи су у Казахстану предузели хибридни терористички напад чији је коначни циљ био државни преврат, рекао је Сиромолотов и додао да је још рано говорити о наручиоцима.

Мисија ОДКБ

Сиромолотов је оценио да се мисија ОДКБ у Казахстану показала као ефикасан механизам за супротстављање међународним терористима.

„Искуство ОДКБ у Казахстану биће проанализирано како би биле донете превентивне мере за случај да дође до покушаја спровођење сличних сценарија у другим државама организације“, закључио је Сиромолотов.

Подсетимо, почетком јануара у Казахстану су почели протести и нереди због двоструког повећања цена гаса у земљи. Казахстански председник Касим Жомарт Токајев обратио се 5. јануара земљама ОДКБ-а за помоћ „у превазилажењу терористичке претње”. У протестима је повређено око хиљаду људи.

Савет колективне безбедности ОДКБ-а одлучио је да пошаље колективне мировне снаге у Казахстан ради нормализације ситуације у земљи. У операцији су учествовали војници из Русије, Белорусије, Јерменије, Киргизије и Таџикистана. Њима је поверена заштита стратешки важних објеката у земљи. У четвртак, 13. јануара, мисија је проглашена завршеном.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: СПУТНИК | 19.01.2022.


Најновије