Народни председник Вучић: Снажнија војска гарант безбедности за све народе у Србији

Народни председник Србије Александар Вучић поручио је да наша Војска мора бити снажнија како би Србија чувала мир и истакао да је снажнија војска за све народе који живе у Србији гарант безбедности.

НАРОДНИ Председник Вучић - Фото: ТАНЈУГ/ Страхиња Аћимовић
НАРОДНИ Председник Вучић - Фото: ТАНЈУГ/ Страхиња Аћимовић

Вучић је то казао синоћ за РТС, а одговарајући на питање зашто се Србија наоружава и повећава буџет за наоружање у следеће три године, с обзиром на нејасну ситуацију у региону и забринутост коју то изазива код појединих држава.

На питање како разуме то што су поједини страни амбасадори зачуђени наоружавањем Србије, председник каже да је то питање поставио амерички амбасадор што га је изненадило јер то питање, како каже, задире у суверена права једне државе и истиче да Србије није прекршила ниједан регионални споразум по том питању.

Додаје да сматра америчког амбасадора Ентонија Годфрија коректним човеком који је допринео бољим односима Србије и Америке и да је управо зато и био изненађен што је он поставио то питање.

Када је реч о наоружавању Војске, Вучић каже да смо имали укидање и разарање војске од 2000. до 2012. године и додаје да су биле потребне године да се војска подигне.

"Уништавали смо зоље, ручне ракетне бацаче, којих смо имали на десетине хиљада, стреле, оклопна возила да бисмо добили неку цркавицу и тапшање страних амбасада по рамену. Војска нам није постојала, наша војска мора да буде снажнија да бисмо чували мир, прегазили би нас сви да немамо снажнију војску", казао је Вучић.

Наводи да не постоји лична мржња у загребачким и приштинским медијима према њему зато што има, како каже, крива уста или је ружан и да не нападају њега лично због тога свакога дана, већ Србију.

"Они нападају Србију јер је јача. Остварили су све националне циљеве, највећи део њих је под тим сматрао протеривање Срба, улазак у ЕУ и Нато. Очекује се да Србија буде на коленима, али Србија се ођедном диже као феникс. Одлично им је ишло за време претходног режима, али се појавила кривоуста будала која је решила да Србија економски напредује, ради и прихвати економску конкуренцију", каже Вучић.

Према његовим речима, за последњих седам година Србија је у ономе што производи, односно са БДП-ом, сустигла Хрватску, а била је у заостатку 11 милијарди евра.

"Било је у Србији 32 милијарде, у Хрватској 43 милијарде. Данас и ми и Хрватска 53 милијарде. Сустигли смо у последњих седам година", навео је председник.

Указао је на то да им смета што Србија војно јача, а не смета када они добијају од САД хеликоптере, када купују од Немаца хаубице.

Истиче да то нема везе са тим што је Хрватска чланица НАТО и указује на то да им смета када Србија купује дефанзивно оружје, а не смета им када се они снабдевају офанзивним.

"Имамо новца, снажнију економију, не да нападамо некога, смета им што ми купујемо и европске и руске хеликоптере, панцир, али то може само да штити Србију. Смета им развој војне индустрије. На томе ћемо тек да радимо, волео бих да заједно са Хрватима то радимо, хтео сам да предложим да то урадимо заједно", навео је.

На питање да ли Србија хоће војску да усклади са војскама у региону, Вучић каже да не можемо да је ускладимо, јер не можемо да пратимо одређене земље, односно раст Мађарске и Румуније.

Наглашава да са тих страна не очекује никакве нападе јер су нам то, како истиче, изванредни пријатељи.

Додаје да можемо да пратимо Хрватску и Бугарску, али да нам то није циљ.

"Немамо никакве разлоге за било какве сукобе са било ким", истиче.

Наводи да не смемо да дозволимо да будемо слаби и слабији.

"Ви данас имате на насловној страни, која је помогнута и домаћим, српским тајкунима, у једној хрватској новини да мора да се снажи савезништво Бошњака и Хрвата. Замислите да смо ми овде написали да мора да се снажи савезништво Хрвата и Срба? Знало би се према коме је то уперено. Они немају проблем да то отворено напишу. Шта хоћете - нове колоне, Олује? Неће их бити", поручио је председник.

Вучић додаје да нема проблем да будем свакодневна мета јер, како каже, не раде то због њега и зато што им смета што је ружан.

"Не, њима смета нешто друго и то сви виде. Напади су им бесмислени, али људи морају да разумеју да је снажна војска гарант безбедности и мира и Бошњака у Србији, и Срба у Србији и свих грађана и народа који овде живе. Без тога ништа", скренуо је пажњу Вучић.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: ТАНЈУГ/ Страхиња Аћимовић | 13.01.2022.


Најновије