Русија употријебила нове високопрецизне ракете „305“ у Украјини

Извор је говорио о различитим начинима навођења муниције. Са опцијом „испали и заборави“, циљ се хвата оптоелектронском главом самонавођења (ГОС) ракете, када је још на ослањању хеликоптера, након лансирања, муниција је потпуно аутономна.

Руска ракета „Производ 305“ - Фото: Мреже
Руска ракета „Производ 305“ - Фото: Мреже

Русија је, у оквиру специјалне операције у Украјини, употријебила нове високопрецизне авионске ракете 305 за уништавање важних војних објеката, рекао је за РИА Новости обавијештени извор.

„У оквиру специјалне војне операције у Украјини, војна авијација Руске Федерације почела је да користи нове лаке вишенамјенске вођене ракете 305. Ракете се користе из јуришних хеликоптера Ми-28НМ на важним објектима украјинских трупа, на примјер, на складиштима муниције и горива и мазива“, рекао је извор агенције.
Он је прецизирао да „нове ракете обезбјеђују високу прецизност у гађању циљева са одступањем од нишанске линије не већим од два метра“.

Извор је говорио о различитим начинима навођења муниције. Са опцијом „испали и заборави“, циљ се хвата оптоелектронском главом самонавођења (ГОС) ракете, када је још на ослањању хеликоптера, након лансирања, муниција је потпуно аутономна. Друга опција је режим даљинског управљања, када се лансирање врши ван видокруга циља према пренијетим координатама. У овом случају ракета лети у инерцијалном режиму, а при приближавању циљу се укључује трагач, слика са које се преноси на екран оператера наоружања у пилотској кабини хеликоптера. Оператер препознаје и показује циљ глави за навођење.

„Производ 305“ је први пут представљен на изложби „Војска-2021“. Ракета је развијена у Коломнанској компанији КБМ. Ово оружје је дизајнирано за уништавање појединачних и групних непокретних и покретних циљева дању и ноћу. Домет ракете је 14,5 километара, њена лансирна тежина је 105 килограма, тежина високоексплозивне фрагментационе бојеве главе је 25 килограма.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: in4s.net | 20.06.2022.


Најновије

Дан сјећања на Јадовно

24.06.2022.
Фашизам и нацизам
Дан сјећања на Јадовно