Штрбац: Злочин на Петровачкој цести најбоље спремљена оптужица до сада

Злочин на Петровачкој цести најбоље је спремљена оптужица до сада. Иако све долази 30 година послије, боље икада него никада, рекао је Саво Штрбац, директор Документационо-информационог центра "Веритас", гостујући у нашем Јутарњем програму.

Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво Штрбац - Фото: РТРС

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је оптужницу против четири висока официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима јер су у акцији "Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мјесту Сводна код Новог Града. У авионском ракетирању је, за сада, идентификовано 13 убијених особа од којих шесторо деце, као и 24 рањених.

- Хрватска је и законом донијела одлука да неће сарађивати са Србијом, да их законски гони. Хрватски правосудни органи не желе да сарађују са српским тужилаштвом, чак оспоравају и чињеницу шта Србија има тражити  злочину који се догодио у БиХ - каже Штрбац.

Он наводи да је близу 50 људи рањено на Петровачкој цести.

- Нажалост, велика већина је одустала од кривичног гоњења када су видјели колико то споро траје.
С друге стране имате у овој години у Хрватској суђење за 62 лица оптужена за ратни злочин, који су били припадници Српске војске Крајине и ЈНА - нагласио је Штрбац.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: РТРС | 20.05.2022.


Најновије

Дан сјећања на Јадовно

24.06.2022.
Фашизам и нацизам
Дан сјећања на Јадовно