Све очи упрте у Женеву: Лавров и Блинкен о гаранцијама безбедности и Украјини

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и амерички државни секретар састаће се данас у Женеви како би разговарали о гаранцијама безбедности које је од Запада тражила Русија и ситуацији у Украјини.

Фото: СПУТНИК/ Сергей Гунеев
Фото: СПУТНИК/ Сергей Гунеев

Шеф руске дипломатије је синоћ допутовао у Швајцарску. Састанак би требало да почне око 11 сати по средњеевропском времену, а извори блиски делегацијама сматрају да би разговори могли да потрају око два и по сата.

Након тога Лавров и Блинкен ће одржати одвојене конференције за медије.

Њиховом данашњем сусрету претходила је оштра изјава америчког председника Џозефа Бајдена да би евентуална инвазија Русије на Украјину била катастрофа за Моксву и да би Русија у том случају била изложена до сада невиђеним, посебно монетарним, санкцијама.
Они су пре три дана разговарали и телефоном, када је Лавров, у контексту ситуације на југоистоку Украјине, позвао државног секретара да не шири спекулације о наводно предстојећој руској агресији, већ да натера власти у Кијеву да у пуном обиму реализују Минске споразуме.

Блинкен је по доласку у Европу прво боравио у Украјини где је о актуелној ситуацији разговарао са председником Владимиром Зеленским и министром спољних послова Дмитријем Кулебом, а потом у Берлину где се састао са министарском спољних послова Аналеном Бербок.

Како је рекао током заједничке конференције за медије Лаврову ће у Женеви изнети заједнички став САД и Европе у вези са деескалацијом ситуације око Украјине.

„Моћи ћу да изложим заједнички поглед САД и наших европских савезника и партнера о томе како да се пронађе дипломатски пут за деескалацију овог конфликта“, рекао је Блинкен.

У изјави за немачку ТВ станицу ЗДФ рекао је и да не очекује неки већи продор у разговорима.

Гаранције безбедности

Последњих месеци Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.

Разговори на ту тему вођени су протекле недеље на три нивоа - Русија-САД, Русија-НАТО и са представницима ОЕБС.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: СПУТНИК/ Сергей Гунеев | 21.01.2022.


Најновије