Захарова прекорила Блинкена због двоструких аршина у вези Украјине и Белорусије

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прекорила је америчког државног секретара Ентонија Блинкена због двоструктих аршина у вези разговора о проблемима Украјине и Белорусије без учешћа представника те две земље.

Марија Захарова - Фото: Пресс-служба МИД РФ
Марија Захарова - Фото: Пресс-служба МИД РФ

„Блинкен је рекао: 'САД инсистирају на томе да не треба разговарати о ситуацији о Украјини без представника Украјине, о захтевима НАТО-а – без учешћа представника НАТО-а, о Европи – без представника Европе'. А о ситуацији у Белорусији може (се разговарати) без Белорусије? Венецуеалански новац се може бројати без владе Венецуеле? Руски гас се може распоређивати по Европи без сагласности Русије?“, прокоментарисала је Захарова на Телеграму.

Она је додала да је половина времена током самита Г7 посвећена питањима која нису у надлежности Групе седам најразвијенијих земаља света, коју нико није „позвао“ да решава проблеме других земаља.
„Али без обзира на то – они дискутују. Партнери се запетљали са 'вредностима'“, оценила је портпаролка.

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио за „Ем-Ес-Ен-Би-Си“ да Сједињене Америчке Државе покушавају да „удруже напоре земаља“ како би „јасно ставиле до знања да ће бити колосалних последица по Русију“ ако, како тврди, предузме агресивна дејства против Украјине о којима Кијев и западне државе у последње време активно говоре. Он је поручио да су „земље Г7 најавиле озбиљне последице, Европска унија и НАТО се држе истог става“.

Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: СПУТНИК/ Пресс-служба МИД РФ | 22.01.2022.


Најновије