НИ МРТВИ СРБИ НЕМАЈУ МИРА: Српски повратници у Федерацију БиХ свакодневно живе у страху - пале им куће, отимају земљу, прете и убијају

С. МИШЉЕНОВИЋ/М. ГРУБОР

НЕДАВНО убиство српске повратнице Наде Радуловић у Високом још једном је показало како пролазе Срби који су се после рата вратили на своја вековна огњишта да живе у Федерацији БиХ.

Саво Билановић - Фото РТРС
Саво Билановић - Фото РТРС

Наду је заклао њен комшија Муамер. Срби који живе у ФБиХ и њихова имовина константно су на мети комшија Бошњака. На стотине је примера како се Србима повратницима отима имовина и преписује на Бошњаке, или се бесправно сече шума чији су власници Срби. Проваљивања, пљачкање и паљење српских кућа је реалност у ФБиХ, нажалост. Нису изостављене ни православне цркве, које се обијају и скрнаве, као ни православна гробља.

Срби који живе у Федерацији не желе јавно да причају о голготи коју пролазе. Страхују од комшије Бошњака. Један од оних који неће да ћути је српски повратник у Бусовачу Саво Билановић. За "Новости" каже да је у дводеценијском животу као повратник био често мета Бошњака, а пре две године су му запалили и кућу!

- Вратио сам се у Бусовачу како бих помогао својој деци, али стално трпим провокације људи који ме желе мртвог. Пре две године су ми запалили кућу, након чега сам морао да живим код сина док ми кућа не буде обновљена - истиче Билановић.

- Све сам пријавио полицији, али одговорни никада нису санкционисани, а као узрок пожара навели су димњак. Кућу сам обновио и вратио се поново у Бусовачу, где су претње настављене.

Недавно су ми оскрнавили споменик родитељима. Они су разбили слику моје мајке како би ми послали јасну поруку. Потом су ми на том истом гробљу приредили "дочекушу" како би ми дали до знања да ме не желе овде. Покушали су и да ме убију. Провалили су ми у кућу, испреметали све ствари и преспојили електричне инсталације како бих доживео струјни удар, али сам то на време уочио. Овај случај сам исто пријавио полицији, али су ми тада рекли да они не могу ништа да ураде јер немам сведока.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: novosti.rs | 16.06.2022.


Најновије

Дан сјећања на Јадовно

24.06.2022.
Фашизам и нацизам
Дан сјећања на Јадовно