ТЕСЛИЋ: СЕЋАЊЕ НА ТЕЖАК ЗЛОЧИН "АРМИЈЕ БИХ" НАД БОШЊАЧКОМ ДЕЦОМ И ЦИВИЛИМА!

У уторак 11. јануара навршава се 29 година од стравичног масакра над цивилима на аутобуској станици у центру Теслића. Дванаесторо Бошњака и Срба, међу којима је било и деце убијено је и рањено у снажном, артиљеријском нападу припадника тзв. Армије БиХ из Тешња на град Теслић.

Место злочина - Фото: istinapravda1000.blogspot.com
Место злочина - Фото: istinapravda1000.blogspot.com

Током опсаде Теслића (1992-1995) од стране Алијине муслиманске армије, живот је изгубило 580 грађана, док је на подручју шире добојске регије тј. Озрена страдало преко две ипо хиљаде људи, српске и бошњачке националности. 

Теслић је био опкољен са свих страна и као такав даноноћно изложен гранатирању са положаја "Армије БиХ" из правца Тешња и околних бошњачких села. Током рата на подручју добојске регије је погинуло и страдало најмање 87-оро деце, док је више од 250 малишана тешко рањено. Велики број деце изгубио је живот управо у Теслићу и околини. Спровођењем забрањеног опсадног начина ратовања у Теслићу и Добоју је вршена координисана, дуготрајна, распрострањена и систематска кампања (војна стратегија) гранатирања и снајперског деловања по цивилном становништву и по цивилним објектима из артиљеријског и пешадијског наоружања. 

Даноноћно су на мети гранатирања и снајперског деловања биле болнице, вртићи, цркве, школска игралишта, стамбене зграде, пијаце, породилишта..Цивили у Теслићу и широм добојске регије су убијани док су док су се бавили егзистенцијалним пословима, затим на улици, у становима и кућама, у редовима за воду и хлеб, у колима хитне помоћи, у нападима на болнице, трамваје и аутобусе, док су присуствовали сахранама или свадбама. 

Муслиманске гранате нису бирале циљ, већ су једнако падале и по српским и муслиманским кућама и рубним насељима, убијајући и рањавајући све цивиле, независно од њихове верске и националне припадности. Велики број Бошњака, њих око 160 страдало је, тј. погинуло је и рањено у бесомучним нападима бошњачке армије.

Нарочито јаки артиљеријски удари по граду Теслићу забележени су у периоду од 9. до 11. јануара 1993. године. Гранате су падале свуда по граду и никога нису штеделе. Дана 11. јануара 1993. из правца Тешња, са положаја "Армије БиХ" испаљено је неколико граната на уже подручје града Теслића. Убијено је пет, а рањено преко двадесет цивила свих националности. Међу рањенима је било и деце. Зла судбина хтела је да међу погинулима тога дана буду баш дечак Мирза Сеферовић и његов отац Миралем. Кобног дана затекли су се на аутобуској станици када је почело бомбардовање. Киша граната засула је Теслић, а само пар минута касније свуда су одзвањали јауци и врисци. Језиве призоре до данас нису заборавили становници овог малог града. Смртоносне гранате прекинуле су животе Миралема (53) и његовог сина Мирзе који је имао само тринаест година. Погинуо је тог дана и стари Ибро Алић, пензионер од 70 година. Тог дана смртоносна граната прекинула је и живот младог Драгана Јелића - који је живео у Горњем Ружевићу али се тих дана затекао у граду. Средњу трговачку завршио је у Теслићу, а требало је ускоро и да се запосли. Кобног дана затекао се код Аутобуске станице у Теслићу, а помоћи нажалост није било..преминуо је на лицу места а сахрањен је у родном селу. Имао је само 24 године.

Жртве: 

Ибро Алић (25.06.1923 - 11.01.1993)

Миралем Сеферовић (02.01.1940 - 11.01.1993)

Мирза Сеферовић (11.09.1979 - 11.01.1993)

Драган Јелић (10.06.1968 - 11.01.1993)

Недељко Ђукић (01.12.1952 - 11.01.1993)

Зликовци из Тешања годинама касније су се више пута хвалили како су гранатирали Теслић, међутим, није их било брига ни за своје сународнике нити за невину децу која су тог дана убијена и тешко повређена услед чега су неки остали и инвалиди. И исламска заједница града Теслића више пута је позивала припаднике "Армије БиХ" да обуставе ватру и престану са бомбардовањем града будући да масовно страдају невини цивили. Тешке злочине су над сопственим народом, над бошњачком децом, женама и цивилима починили припадници Алијине армије који су из правца Тешња, те теслићких, добојских и маглајских села даноноћно слали гранате на недужне цивиле. Ове жртве се данас у Сарајеву и муслиманској Федерацији не броје! О њима не говоре бројна бошњачка удружења, за њих траже правду популарни бошњачки медији и њихове невладине организације. 

РТС САТ је тих ратних година направио тв прилог о ужасима у опкољеном Теслићу и тада су забележене бројне изјаве.

- Нама је јутрос довезено пет цивила који су задобили тешке телесне повреде. Нажалост, од тих последица једна пацијентица Барјактаревић Улфета је преминула. Двоје пацијената је збринуто у сали, сад су тренутно на одјелу, а остали су враћени - испричао је тада за медије лекар ратне болнице у Теслићу. 

Грађанин Теслића Мујо Х. испричао је тв репортерима: - Случајно је било пошто ми је мама у болници па сам кренуо њој у посјету. Ето с линије горе сам провео извјесно вријеме, није било никаквих проблема, и у граду ме је граната у ногу ранила. Сад рана каква је, доктори неће ништа да кажу - испричао је Мујо са осмехом на лицу своју постресну исповест о рањавању током бомбардовања Теслића показујући да га позитивна енергија и ведар дух не напуштају ни у тим тешким тренуцима.

Своју исповест ТВ репортерима дала је и девојчица Медиха која је као припадница муслиманског народа задобила теже повреде током минобацачког напада Алијине муслиманске армије из Тешња на цивилне циљеве у Теслићу. - Ја не знам да ли сам пуно повређена, колико сам сад видјела да је превише страшно. Одлична је услуга, нисам мислила да ће бити овакви према мени али су, нема се шта причати, супер је све - тешке изговара речи ово младо биће које је тешко рањено у нападу нељуди и зликоваца. Искрено се надамо да су ове ране зацелиле и да је Медиха данас добро и без последица.

За друге медије дао је изјаву и Емир из Теслића: "Они туку сваки дан и бомбардују Теслић, то све пада из Тешња или са њихових положаја око Теслића. Ми смо неки дан, пар нас грађана муслиманске вјероисповијести смо изишли и протествовали, звали смо Алију да престане са убијањем недужног народа, да стане рат. Нису одговорили ништа али су сутрадан послали пар граната, то им је ваљда одговор. Они убијају и свој народ, гину и Срби, и Муслимани, Хрвати, Роми...ми само хоћемо мир и живот са комшијама Србима а Алија то не да. Неки дан је дијете погинуло овдје, и тако - рекао је утучени Емир.

Није познато да ли на месту страдања данас постоји неко спомен-обележје, али је важно да се тај дан обележава једнако као и све остале трагедије које су задесиле овај град. Неопходно је организовати комеморацију за ове недужне жртве и присетити се невино страдалих. Уколико не постоји, треба изградити заједничко спомен обележје за српске и бошњачке цивиле убијене током опсаде и током гранатирања Теслића.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: istinapravda1000.blogspot.com | 10.01.2022.


Најновије