ВАПАЈ МАЈКЕ МИТРЕ: "ОРИЋЕВИ ВОЈНИЦИ СУ МИ НА БОЖИЋ УБИЛИ СУПРУГА И СИНА ОД ШЕСНАЕСТ ГОДИНА"

Сваки Божић, мештани села Кравица надомак Братунца, дочекују са тугом и болом. Пробуде се тада болне успомене и тешка сећања на трагични Божић 1993. године, када су муслиманске снаге из Сребренице запалиле ово место и околне засеоке и масакрирале 49 српских цивила. Оживе тада они болни тренуци изгнанства, језиве сцене насиља, слике измасакрираних лешева, јауци мајки и очева....нема куће у Кравици која није неког изгубила. Међу трагичним причама је и потресна судбина Митруше Митре Богичевић којој су Насер Орић и његови војници мучки убили супруга, сина од петнаест ипо година, као и велики број рођака, комшија и пријатеља. И сама Митра је током овог страшног напада теже рањена.

Ратни ЗЛОЧИНАЦ Насер Орић - Фото: Принтскрин Твитер
Ратни ЗЛОЧИНАЦ Насер Орић - Фото: Принтскрин Твитер

Ипак, и данас Кравичани обележавају најрадоснији хришћански празник! У обновљеној православној цркви служи се и литургија којој присуствује велики број људи како из овог места тако и из околних братуначких и сребреничких села. Дођу тада за празнике и многобројни Срби из иностранства. Слави се Божић, обележава се Бадњи дан, чува се и негује традиција, поштују се стари обичаји. Како би макар деци и омладини омогућили да проведу овај најлепши празник у миру и благостању, Кравичани су заједно са општином Братунац још одавно склопили договор да се помен за убијене српске цивиле служи сваког 5. јануара.  

Тог 7. јануара 1993. године, у цик зоре, пробудили су се и устали вредни Слободан и његова супруга Митруша Богичевић. Тек снене очи отворио је и њихов син Новица, дечак од само шеснаест година. Веома паметан и талентован дечак, узоран ђак, изузетно вредно и способно дете. Поранили Богичевићи да припреме божићну трпезу како доликује! Спремили су и богату гозбу, месо, колаче, вино, упалили и свеће...све баш онако како доликује српским домаћинима и православним обичајима. Слободан и Митруша, вредни и поштени људи, читав живот су радили за добробит своје породице. О каквим људима се ради, сведочи и чињеница да ни тог божићног јутра Богичевићи нису одмарали. Поранили су да обаве кућне и све друге послове не би ли велики празник дочекали у миру и топлој, породичној атмосфери. Међутим, мирно, магловито, празнично јутро прекинули су рафали.

Тог јутра на њихов кућни праг, у чисто српско село Кравицу стигли су незвани гости. Муслимански војници предвођени Насером Орићем, наоружани ножевима, мачетама, бајонетима, аутоматским и ватреним оружјем дошли су само са једним циљем - да убију! Зарасли у браде, исколачених очију из којих је изврила неописива мржња и зло, муслимански војници ишли су од куће до куће и клали и убијали све што су стигли. Преживели говоре како су агресори узвикивали: "Аллаху екбер", "Текбир", "Честитамо вам Божић", "Кољите жене и дјецу", "Хватајте четнике". Напад на Кравицу био је дуго планиран и сваки корак био је унапред одређен: Након што би муслимани заклали српске домаћине, у куће би онда упадале њихове жене и деца који би пљачкали имовину и крали све што се могло покрасти а онда је следовало паљење кућа.

Како је Зулфо Турсуновић, један од команданата 28. дивизије тзв. Армије БиХ, изјавио, циљ напада на Кравицу било је проширивање муслиманске територије како би се тај део спојио са Сребреницом а касније и са Церском.

Врисци српских жена и старица преламали су се селом и чули су се чак преко брда, у другим, километрима удаљеним српским селима. Зликовци никога нису штедели, убијали су шта су стигли а само петоро (од укупно 49 жртава) је страдало искључиво и само од метка. Сви остали су мучени, злостављани па убијени ритуалним методама - одсецањем глава и других екстремитета, набијањем на колац, спаљивањем, клањем...

И у двориште Богичевића упали су наоружани екстремисти. Када су видели малог Новицу одмах су, сходно свом децоубилачком нагону, кренули ка њему да ликвидирају. Митра је вриснула а Слободан је одмах скочио да заштити супругу и дете. Екстремисти су тада из свог могућег наоружања отворили ватру на ову недужну трочлану породицу. Слободану није било спаса, убијен је на кућном прагу, док су Митра и њен син Новица рањени. Митра је само вриштала и дозивала у помоћ остале комшије. Молила је да спасу њено дете. И заиста, помоћ је брзо пристигла али тек што су малог Новицу ставили на носила, након извесног времена, дечак је од задобијених повреда, преминуо! Мештани и пристигла војска били су фрапирани и шокирани повредама које су злочинци нанели и овом детету али и свим другим мештанима Кравице. Село је за сат времено претворено у пепео а из запаљених кућа куљао је дим. У Сребреници се три дана славио покољ српског становништва, певало се и играло а убице деце и жена, силоватељи и монструми проглашени су газијама, шехидима, херојима. 

 - Ја сам изгубила мужа на кућном прагу. И син ми је био рањен, а изумро је поред мене на носилима. Ја сам рањена кроз обе ноге. Мене су одвезли у болницу, а њега на гробље, да га сахране... - рекла је кроз сузе Митруша Богичевић, жена која је на највећи православни празник, у једном трену остала без ичега. Те физичке повреде некако су и зарасле иако су последице остале трајне, али та бол је немерљива наспрам оне коју ова храбра и честита жена носи на срцу и души готово три деценије. Бол за убијеним дететом, за супругом, за рођацима, за запаљеним огњиштем никада неће престати.

Поносна је Митра Богичевић и на сина и на супруга, а поносни смо и сви ми на њу и на остале српске мајке јер су оне одгојиле поштене и часне људе. Њени најближи као и други мештани Кравица, убијени су на свом кућном прагу као цивили, док су муслимански борци, "Синови Сребренице" страдали на туђем кућном прагу, палећи српска села и убијајући српску нејач. Вапај мајке Митре нема изгледа ко да чује из белог света! Дођу амбасадори и разни други политичари са Запада у Поточаре да се поклоне бошњачким погинулим војницима и цивилима али их не занимају сузе српских мајки, тих првих жртава несрећног рата у Босни и Херцеговини. 

Није туга мајке Митре била много интересантна ни домаћим медијима што потврђује и чињеница да се изјаве ове часне Српкиње тек у траговима могу пронаћи на друштвеним мрежама и архивама српских медија. 

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Извор: istinapravda1000.blogspot.com | 05.01.2022.


Најновије