Црна Гора на политичкој прекретници: Нова влада или нови избори?

ЦРНА ГОРА - Од тренутка када је најављена иницијатива за преиспитивање повјерења Влади у појединим градовима у Црној Гори су почела окупљања присталица садашње владајуће већине која се противи формирању најављене мањинске Владе коју би подржала опозициона Демократска партија социјалиста.

Абазовић, Кривокапић, Бечић - Фото: in4s.net
Абазовић, Кривокапић, Бечић - Фото: in4s.net

О иницијативима које су подијелиле парламентарну већину и Владу Црне Горе, расправљаће се првих дана фебруара ове године.

Најновија политичка дешавања говоре то да је иницијатива УРА о повјерењу влади показала јасан отклон од побједе на изборима 30. августа 2020 године.

Влада Црне Горе јуче је на електронској сједници донијела одлуку о скраћењу мандата Скупштини Црне Горе. Предлог одлуке о скраћењу мандата парламенту доставио је премијер Здравко Кривокапић.

Према Уставу Црне Горе, Скупштини мандат може престати прије времена – скраћењем или њеним распуштањем. Предлог за скраћење могу поднијети предсједник Црне Горе, Влада или најмање 25 посланика, а одлука о скраћењу мандата доноси се већином гласова свих посланика.

Раније су посланици Грађанског покрета УРА и опозиције поднијелу су Скупштини у сриједу иницијативу за гласање о неповјерењу 42. Влади Црне Горе. Ту иницијативу, која је објављна са сајту Скупштине Црне Горе, потписао је 31 посланик. Потписници иницијативе, како је наведено у том документу, сматрају „једним од основних постулата савремене демократије да се Влади провјери подршка у Парламенту“.

У саопштењу у вези са иницијативом која је поднијета Скупштини, Грађански покрет УРА наводи да “неће симулирати процесе, одуговлачити и мрцварити већинску вољу грађана који желе стабилност, реформе и пут ка ЕУ”.

Премијер Здравко Кривокапић у међувремену је саопштио да је Скупштини Црне Горе поднио иницијативу за смјену Абазовића, и на његово мјесто предложио министра финансија и социјалног старање Милојка Спајића.

Кривокапић је у образложењу навео да Абазовић, као предсједник Грађанског покрета Ура, “није јавно оспорио иницијативу о повјерењу Влади, чиме се директно сврстао у ред оних који раде против интереса грађана и заједно креираних и дефинисаних циљева”.

За изгласавање неповјерења Влади Здравка Кривокапића, према најавама и потписима посланичких клубова, у Скупштини постоји натполовична већина, 44 посланика, од укупно 81 у црногорском парламенту.

За неповјерење ће осим покрета УРА гласати опозиционе Демократска партија социјалиста, Социјалдемократска партија, Социјалдемократе и партије националних мањина Албанаца и Бошњака.

На другој страни неизвјесно је колико ће посланика подржати предлог о разрјешењу Дритана Абазовића са мјеста потпредсједника и именовању министра Милојка Спајића на то мјесто.

Ко је за Дритана, а ко за Здравка?

Настављено је и сврставање министара актуелне Владе у два табора: за и против потпредсједника Абазовића и иницијативе за изгласавање неповјерења Влади.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић, обратио се Абазовићу отвореним писмом, у којем је алудирао да је потпредсједник Владе уцијењен.

“Трепни Дритане ако си уцијењен! Ако нијеси уцијењен, реци што је да те заштитимо, јер твоји поступци нијесу логични. Што год да је није вриједно образа, јер нијеси издао само Владу и народ, него све нас и посебно човјека који ти је вјеровао, који ти је дао слободу, који те је цијенио и коме си био први сарадник”, написао је Стијовић.

Из Абазовићевог покрета УРА су на Стијовићево писмо реаговали оцјеном поједини министри бране фотеље, као да им од њих живот зависи.

“Изненађују од Вас овакви наводи јер управо сте ви увијек тражили „заклон“ код потпредсједника Владе од свих болести које је ова Влада имала – непотизма, популизма и дворских игара, које су јој на крају дошле главе” саопштио је извршни директор УРЕ Зоран Микић.

Подсјетимо, први министри који су се сврстали у ред подржавалаца премијера Кривокапића су министри финансија и економског развоја Милојко Спајић и Јаков Милатовић, који су позвали на оставку потпредсједника Владе Дритана Абазовића.

Спајић је оцијенио да Абазовић “мора поднијети оставку или повући иницијативу”, а да ће га у супротном “народ памтити као издајника”.

Подршку Кровокапићу дала је министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић која је казала да ће играње изборном вољом већине скупо кошта, „част и брука живе довијека“.

Контрирали су им подршком вицепремијеру Абазовићу министри унутрашњих и вањских послова, Сергеј Секуловић и Ђорђе Радуловић.

Радуловић је саопштио да је “захваљујући политичкој храбрости Абазовића дошло до прве мирне смјене власти у Црној Гори”.

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић се одлучио за позицију “између двије ватре”. Он је саопштио да је са Абазовићем увијек могао расправити несугласице у директном разговору и без галаме у јавности.

“Тако ћемо и овај пут. Оно у што сам унапријед сигуран је да су му намјере часне. Повратак ДПС-а му свакако не може бити циљ, ту немам ама баш никакву дилему„, написао је Бојанић на Твитеру.

Мандић: Молим Кривокапића и Абазовића да поднесу оставке

Андрија Мандић, један од лидера ДФ-а и предсједник НСД-а, позвао је премијера Здравка Кривокапића и вицепремијера Дритана Абазовића да се повуку, и тако помогну да се превазиђе актуелна политичка криза.

Ако неко поново не уважи нашу иницијативу и покуша да изигра вољу грађана од 30. августа, и иза леђа направи „дил“ са ДПС-ом, позваћемо наше бираче да изађу на улицу, и одбране већинску вољу, а не предсједника нити потпредсједника, закључио је.

Ивановић: На посланицима задња ријеч када се одлучује о скраћењу мандата

Предлог премијера Здравка Кривокапића за скраћење мандата Скупштини Црне Горе је апсурдан и не треба да чуди никога јер долази од особе која је своју политичку каријеру изградила на лапсусима и фантазмагоријама, саопштио је шеф посланичког клуба СНП-а Драган Ивановић.

Према његовом мишљењу, познати су разлози због којих се може скратити мандат законодавној власти, једино, ако премијер Кривокапић планира сам да интерпелише посланике у Скупштини Црне Горе, о чему је и причао недавно.

Он је подсјетио да је на посланицима задња ријеч када се одлучује о скраћењу мандата, као што је случај и приликом избора извршне власти.

Јоковић: Никад нећемо издати СНП, српски народ

СНП није приватна партија, какав је став одлучује главни одбор СНП-а, никад нећемо издати СНП, српски народ и СПЦ у Црној Гори, казао је Владимир Јоковић.

„Очигледно да је мањинска Влада за премијера решење…Што се тиче СНП-а гласаћемо. Ми ову Владу нећемо рушити, нити ће нас глас бити 41. Мислим да овај премијер најбоље демантује сам себе. Ми смо свих пет дошли и рекли гласаћемо како партија заузме став. Никад СНП неће бити против интереса Црне Горе, СНП-а и Поритв интереса Српског народа и СПЦ у Црној Гори…, казао је између осталог Јоковић.

Протести широм Црне Горе

Од тренутка када је најављена иницијатива за преиспитивање повјерења Влади у појединим градовима у Црној Гори су почела окупљања присталица садашње владајуће већине која се противи формирању најављене мањинске Владе коју би подржала опозициона Демократска партија социјалиста.

Мирни скупови најприје су одржани су у Беранама, као и испред сједишта Владе у Подгорици. Синоћ су протести одражани у Мојковцу, Бијелом Пољу, Колашину, Никшићу…

Подршку грађанима дали су за сада посланици Демократа, Уједињене Црне Горе…

Ако објективно анализирамо све ово поступке парламентарне већине долазимо до закључка да – сви губе само ДПС добија.

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: in4s.net | 21.01.2022.


Најновије