Додик: Ништа није потписано; Начелно договорено како дјеловати након избора у БиХ

РЕПУБЛИКА СРПСКА - Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик истакао је да на састанку у Бриселу ништа није потписано, али да је начелно договорено како дјеловати након избора у БиХ.

Конференција за новинаре Додика, Ђокића и Стевандића - Фото: РТРС
Конференција за новинаре Додика, Ђокића и Стевандића - Фото: РТРС

- Мој наступ у Бриселу, као и наступ лидера СП-а и Уједињене Српске Петра Ђокића и Ненада Стевандића је био јединствен, координиран и јасан - истакао је Додик на конференцији за новинаре.

Нагласио је да договор није формализован никаквим потписима.

- Али ја стојим иза тога, јер желим да ојачам позицију господина Мишела и Бореља, те њихових сарадника да крајем овог мјесеца добијемо кандидатски статус за БиХ, а тиме и Републику Српску - навео је Додик.

Додик је појаснио да би БиХ требала да буде постављена као земља која треба да добије кандидатски статус, што би била драматична разлика у односу на досадашњих 14 приоритета које БиХ треба да испуни.

Истакао је да је документ који је предложен по доласку у Брисел био пун нетачних информација.

- Видјело се да су га писали муслимани из канцеларије ЕУ у Сарајеву. Много је било мистерија око тога како ће се састанак одржати и неколико пута је мијењан и његов формат - рекао је Додик.

Истакао је да није било јединства из Српске.

- Нисмо били јединствени. Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић је дошао тамо да одржи предизборну кампању и његов наступ је доживио фијаско. Бореновић није био спреман на заједничко наступање на састанку - истакао је Додик.

Додик је рекао да је лидер ДНС-а Ненад Нешић је био у својим дискусијама коректан.

Додик је захвалио се предсједнику Европског савјета Шарл Мишелу и комесару Жозепу Борељу и њиховим сарадницима зато што су имали стрпљења и креирали састанак.

-  Желим да кажем да су били веома успјешни и коректни модулатори тог састанка у атомосфери потпуно различитих ставова између нас из Српске и ФБиХ - истакао је Додик.

Подсјећамо, конференција за новинаре Додика, Ђокића и Стевндића заказана је након синоћ одржаног састанка лидера парламентарних странака у БиХ са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом. Како медији преносе у Бриселу је прихваћен политички споразум о принципима за осигурање функционалне БиХ за напредак на европском путу.

Српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а Милорад Додик претходно је саопштио да је био споран дио политичког споразума који се тиче односа БиХ према руско-украјинском сукобу, те да у Бриселу "ништа није потписано".

Додик је поручио да су за "све политичаре из Српске обавезујући само закључци Народне скупштине Републике Српске, који кажу да остајемо неутрални".

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: РТРС | 13.06.2022.


Најновије