СКАНДАЛ НА УНИВЕРЗИТЕТУ ЦРНЕ ГОРЕ: Слађану латиницом условљавају магистратуру

пише: В.Кадић
ЦРНА ГОРА - Не пада ми на памет. Никаква диплома није вредна части – казао је Благојевић.

Слађан Горчина Благојевић - Фото: В.Кадић
Слађан Горчина Благојевић - Фото: В.Кадић

ЦЕНТАР за унапређење квалитета Универзитета Црне Горе затражио је од магистранда, књижевника Слађана Горчина Благојевића, да свој рад пребаци на латиницу ако жели да магистрира, сазнају Вечерње новости.

Проблем је, наводно, што нови софтвер не може да препозна ћирилицу, па рад не могу да ставе у процедуру провере аутентичности. То је први пут да се уводи ова дискриминаторска мера на Филолошком факултету у Никшићу.

Наш познати књижевник потврдио је да је од њега тражено пресловљавање, али није желио да коментарише ситуацију док не види реакцију ректората. Ипак, на питање да ли ће, у случају да УЦГ истраје у својој намери, пребацити рад на латиницу, Благојвић је кратко одговорио.

Не пада ми на памет. Никаква диплома није вредна части – казао је Благојевић.

Он на катедри за српски језик треба да брани рад Поезија и поетика Ранка Јововића. Раније, на истом факултету Благојевић је дипломирао на приповедачком поступку Миодрага Булатовића.

Један од наших најчитанијих савремених приповедача ове године објавиће свој трећи роман Добитник.

Истовремено, излази треће издање његовог романа Церада од сопствене коже (Унирекс, Подгорица / Београд), као и друго издање романа Безимени врх (Штампар Макарије / Ободско слово, Београд / Подгорица). 

ПРИДРУЖИТЕ СЕ ТЕЛЕГРАМ ГРУПИ ПОРТАЛА СРПСКОГ СВЕТА: ЛИНК

Текст/ Фото: novosti.rs | 21.06.2022.


Најновије